Sumacàrcer planta l’últim monument faller de 2023

0
352

Sumacàrcer es prepara per a gaudir de la festa de la Immaculada Concepció. Una festa molt especial perquè es planta un monument faller l’últim cap de setmana de maig, el qual forma part de la Festa de la Joventut que s’enquadra al costat de les festes patronals. En aquest cas, és una festa peculiar atès que és l’última falla a plantar-se i cremar-se en 2023.

La integració entre la Festa de la Joventut i la festa de la Immaculada Concepció és alta, formant una sola festa. En efecte, a més de la representació compartida que s’ha comentat anteriorment, les clavariesas participen en les cercaviles i en l’ofrena, i el diumenge al matí els festers les arrepleguen per a anar plegats a la missa. I naturalment, en la revetla es diverteixen tots junts.

ORIGEN FALLA SUMACÀRCER

L’origen d’aquest costum res té a veure amb el de moltes altres falles que es planten actualment. Per aquest motiu, la comissió que planta aquest monument prefereix no anomenar-lo “falla”, encara que també siga una construcció artística efímera que es plante i es creme.

Va sorgir com a complement a la festa en honor de la Immaculada Concepció, celebració religiosa organitzada des de 1956 per la Confraria de la Filles de María. Atès que aquesta l’organitzen exclusivament dones, un grup d’homes va pensar a unir-se d’alguna manera creant la Festa de la Joventut entorn d’un monument que estaria plantat durant aqueix mateix cap de setmana. El qual seria l’excusa per a altres actes típicament fallers com la despertà, l’ofrena de flors (a l’església de Sumacàrcer, lògicament), la revetla i naturalment, la plantà i la cremà. És, doncs, una aportació de festejos fallers una festa prèviament existent en el lloc, alguna cosa que ocorre en altres casos com la Festa de la Verema de Requena.

Actualment són uns 80 els comissionats que organitzen aquesta festa, entre els quals s’elegeix a un president i a un president infantil, però no reina o fallera major perquè aqueixa representació l’ostenta la presidenta de les Filles de María. I com en les comissions falleres de moltes altres poblacions, també venen loteria i editen un llibret.