Un 150 aniversari solidari: la falla Doctor Collado promou un concert a benefici de Càritas

0
570

L’exaltació de les falleres majors de la història de la falla, la presentació del pasdoble de l’aniversari, la imposició d’insígnies a les falles del sector i la visita a la Verge Pelegrina, pròxims actes.strong>
El programa d’actes amb motiu del 150 aniversari de la Falla Doctor Collado també té el seu vessant solidari, com no podia ser d’una altra manera en una comissió que porta 20 anys amb diferents iniciatives com els Jocs Solidaris, a benefici de diferents centres ocupacionals, o com les guardioles solidàries de Cruz Roja que distribuïm entre el comerç de la nostra demarcació per a ajudar la infància hospitalitzada.
En aquesta línia i dins del calendari d’esdeveniments per a commemorar l’efemèrides, la falla ha organitzat un concert a benefici de Càritas que tindrà lloc diumenge que ve 13 de gener a les 11.30 hores.
En l’espectacle participaran el cor AAACEMA, la coral infantil del col·legi Marni, Saix and Roses i la banda del Centre Artístic Musical Santa Cecilia de Foios.
Les entrades tenen un cost de 5 euros i es poden adquirir en la pàgina web del Palau de la Música, en la seu de Càritas València, en el Centre Artístic Musical Santa Cecilia de Foios i en la Falla Plaza Doctor Collado, sol·licitant-les per un missatge privat en el seu compte Facebook (AC Falla Plaça Doctor Collado). També en les taquilles del Palau el dia del concert. Tota la recaptació es destinarà a l’ONG.
Després d’aquest concert, el calendari d’actes del 150 aniversari es completarà amb la presentació del pasdoble commemoratiu en el Palau de la Música a càrrec de la Banda Municipal (data per determinar), l’exaltació de les falleres majors de la història de la falla (3 de març) i amb la visita a les falles del sector per a la imposició d’insígnies (18 de març).
Grans artistes i sis primers premis
Com ja va informar la comissió, per a enguany tan especial s’ha confiat els monuments per a les pròximes Falles a uns artistes de reconeguda trajectòria i gran prestigi com els germans Santaeulalia (Santaeulalia Tematització S. L.) i Ricard Balanzá.
I és que, la falla Plaza Doctor Collado té una dilatada història, com demostren els documents que daten la seua existència des de 1869, encara que no va ser fins a l’any 1911 quan es va batejar amb el nom de Falla Plaza Doctor Collado, perquè anteriorment aquesta plaça havia rebut altres denominacions i, a més, la falla es plantava en diferents punts de la demarcació.
Des del principi, la comissió ha tingut un compromís amb la qualitat de la falla destinant, dins de les possibilitats de cada època, una quantitat de diners suficients per intentar garantir el millor monument.
Així, fins a en sis ocasions es va alçar amb el primer premi de la màxima categoria, en concret en els següents anys i amb els següents artistes:
• 1917 amb el lema “La seua majestat la pesseta”. Artista: Amadeo Desfilis.
• 1921 lema ” El municipi i els fematers”. Artista: Regino Més –Guillot.
• 1951 lema “Espill de la veritat”. Artista: Germans Fontelles.
• 1953 lema “La rosa dels vents”. Artista: Germans Fontelles.
• 1960 lema “La fama”. Artista: Salvador Debón.
• 1969 lema: “La primavera”. Artista: Salvador Debón.
Fallers il·lustres i curiositats
Altres falles no van aconseguir el màxim guardó, però totes van obtindre un reconeixement popular extraordinari, amb falles que passaran a la història, tal com va ocórrer en 1912 amb ‘La Margot’ ,sota el lema “La sicalipsis a l’ordre del dia” de l’artista Pedro Guillem, que va retratar a moltes personalitats de l’alta societat valenciana en el famós saló Novetats, amb una crítica que es va avançar a la seua època causant gran expectació i revolada, fins al punt ser censurada obligant a tapar els **ninots recognoscibles de varis d’aquests personatges.
Una altra anècdota destacada la va protagonitzar la va protagonitzar ‘la més gran’, l’artista Rocío Jurado qui va desfilar en l’Ofrena de l’any 1982 al costat de la seua filla Rociíto com a fallera d’honor de la falla Plaza Doctor Collado. Després de la seua defunció, la comissió va dedicar la falla de l’any 2008 en la qual el bust de la cantant va ser el cos central del monument, sota el lema ‘La més gran’.