Una mascletà amb el clàssic de Nadal-Martí

0
458

La Pirotècnia Nadal-Martí de l’Olleria ha aconseguit l’aplaudiment de la plaça amb un tret amb un inici digital amb sirenes rodant per la plaça que han donat pas a les carcasses de tro i llampec fins a arribar al clàssic engraellat, que és l’origen tradicional de la mascletà. El terratrèmol final ha constat de cinc carcasses i en la segona entrarà de nou el **engraellat que farà retrunyir tota la plaça. El engraellat consisteix a disparar una traca clavada en el sòl, gràcies a uns tubs metàl·lics s’aconsegueix una forta simfonia en el tret.

La pirotècnia, amb una llarguíssima tradició, va ser fundada en 1932 i té una història curiosa. La propietària actualment és Núria Consolació Martí Botella, però l’empresa va ser fundada per la seua bisababuelo sota el nom de Pirotècnia Úbeda. En 1950, després del relleu generacional, va passar a denominar-se Pirotècnia Germà Úbeda. En aqueixa època van aconseguir innovar i van aconseguir el primer premi en el Concurs Internacional de Mònaco de 1966.

En 1980 Francisco Nadal adquireix el taller que **funcó el seu avi i comença a treballar en solitari fins que en 2008 la direcció va passar als seus fills. Javi i Diego Nadal són els directors artístics de la mascletà. Actualment és l’única empresa pirotècnica que queda a l’Olleria, una població de València en la qual va arribar a haver-hi 13 pirotècnies especialitzades..