Unes Falles sostenibles amb 35.000 gots reutilizables

0
531

La campanya vol promoure la conscienciació ciutadana i evitar la creació de residus

Reduir, reutilitzar i reciclar, són els tres conceptes que vol promoure l’Ajuntament de València en la festa gran de la ciutat amb el projecte ‘Gots per a unes Falles Sostenibles’. Una campanya que vol conscienciarla ciutadania sobre la importància de mantindre el carrer net i evitar l’acumulació de residus. 35.000 gots reutilitzables eixiran als carrers més cèntrics de la ciutat a partir del 8 de març, en una primera prova d’esta iniciativa que comprovarà la resposta de la ciutadania.

El got es podrà adquirir per un euro i portarà un lineyard o corda per portar-lo penjat i poder reutilitzar-lo durant totes les festes. A més, lluirà el cartell de Falles, el que li aporta un valor afegit i el converteix en un objecte per recordar la festa gran de la ciutat. Concretament, l’Ajuntament serà l’encarregat de repartir 15.000 d’eixos gots en dos dels barris amb més afluència de gent durant les Falles, que són Ciutat Vella i Russafa. La resta de gots seran repartits entre algunes comissions falleres i empreses d’hostaleria del centre. La campanya ha estat iniciada per l’Ajuntament, amb la col•laboració de Junta Central Fallera (JCF) i Coca-Cola.

El regidor de Cultura Festiva i president de la JCF, Pere Fuset, ha indicat que l’ús dels gots reutilitzables “és una realitat molt present a altres festes i el públic jove està acostumat perquè pràcticament la majoria de festivals funcionen així. A més, resulta una oportunitat per reduir, reciclar i reutilitzar, i, per tant, per apostar per unes Falles més sostenibles, una ciutat més neta i per afavorir que les comissions falleres facen menys faena després de cada revetla i perquè obtinguen més ingressos”.

“Serà un procediment que costarà però la implicació de la JCF és fonamental. Hi ha moltes comissions falleres que ja feien ús de gots reutilitzables”, ha dit la regidora de Gestió de Residus Sòlids, Pilar Soriano. “Tot i que en festes populars, en accions de l’Ajuntament i en la Fira de Juliol ja s’havien utilitzat, el gran repte era el que posem en marxa ara, la festa gran de la ciutat, que suposa una deslocalització que requereix una gestió més complexa”, ha subratllat Soriano.

El regidor Pere Fuset ha destacat que esta iniciativa és una “aposta per unes Falles netes” i que enguany servirà de prova per veure les reaccions de la ciutadania. No obstant això, ha dit que està “convençut de la bondat del projecte” i que “tindrà uns bons resultats”. A més, ha demanat l’ús preferent d’estos gots reutilitzables en les comissions falleres on es demanen.

Per la seua banda, la fallera major de València, Rocío Gil, que també ha estat present a la roda de premsa, ha recordat que els gots reutilitzats és un mecanisme que és ja molt comú a Europa i ha convidat a tots, valencians i turistes, a fer ús d’estos per tal de reduir els residus generats durant les Falles.