València ja té preparat el dispositiu de neteja per a la Nit de Sant Joan

0
599

El repartiment habitual de llenya començarà a les 19 hores i la neteja a partir de les 4 de la matinada.

Vora tres centenars de treballadores i treballadors integraran el dispositiu de neteja dissenyat per l’Ajuntament de València, mitjançant la Delegació de Platges, amb motiu de la celebració de la Nit de Sant Joan este divendres. La principal novetat del dispositiu d’enguany, a banda de l’increment de dos noves unitats neteja-platges, és la distribució de 234 contenidors metàl·lics al casc urbà per a les diferents celebracions que es feren el passat dissabte, dia 17, i el pròxim dissabte, dia 24.

“Un any més l’Ajuntament de València ha dissenyat un dispositiu per donar servici a totes les persones que este divendres celebraran a les nostres platges la Nit de Sant Joan i a totes aquelles que dissabte, dia 24, vulguen fer ús de les platges en condicions òptimes. Per conjugar de la millor forma possible els interessos de totes i tots fem una crida a la col·laboració ciutadana per utilitzar els contenidors i les bosses que hi haurà a les platges i facilitar el treball de totes i tots els operaris d’este dipositiu de neteja”, ha explicat la regidora de Platges, Pilar Soriano.

Pel que fa a les platges del sud, des de l’Ajuntament es recorda la prohibició de fer foc en tot l’àmbit del Parc Natural de l’Albufera. Açò, unit a la proximitat de les platges urbanes, fa preveure que la màxima assistència de persones es produirà un any més en les platges del nord de la ciutat. No obstant això, per a les platges que hi ha entre Pinedo i el Perellonet s’ha enllestit un dispositiu amb 51 operaris, dos camions de caixa de 20 metres cúbics autocarregants, una agranadora, dos camions tot terreny unimog, quatre tractors amb tres netejadores d’arena i un remolc i tres vehicles d’inspecció. A les 4:30 hores de la matinada ja del dia 24 s’iniciarà el dispositiu de neteja i s’estima que la seua finalització es produirà vora les 10:30 hores del matí, amb la prestació dels servicis ordinaris últims d’eixe dia.

D’una altra banda, pel que respecta a les platges del nord de la ciutat, el dispositiu s’encetarà el divendres, dia 23, amb uns servicis preliminars. Durant tota eixa jornada s’instal·laran huit contenidors de gran volum al passeig marítim on es descarregaran els residus arreplegats durant les hores següents. A més, s’instal·laran en l’arena de les platges 60 noves unitats de papereres de dipòsits metàl·lics.

També el dia 23, a partir de les 19 hores i fins les 20:30 hores, hi ha previst el repartiment de llenya a la població en nou punts barrats amb tanques que es distribuiran per tot el passeig marítim. A partir d’eixe moment es repartiran 10.000 bosses perquè els assistents a la platja puguen dipositar els residus que generen durant les hores següents.

En eixe dispositiu preparatori treballaran 18 peons de repartiment de llenya i bosses, un conductor en un unimog i dos peons per a la instal·lació de bidons metàl·lics, una agranadora de vesprada per a la neteja del passeig, dos camions portacontenidors i els huit contenidors de gran volum, així com un vehicle per al transport de llenya decomissada.

La regidora ha destacat que en paral·lel a tot este dispositiu preparatori es desenvoluparà la campanya de neteja “Ara pots pujar al reciclatge”. Hi haurà tres llocs d’informació i repartiment de bosses per reciclar envasos i les persones que col·laboren participaran en el sorteig d’una bicicleta.

A partir de les 4 de la matinada ja del dissabte 24 de juny hi ha previst que comencen els servicis intensius de neteja i recollida tant en les platges, com al passeig marítim i el viari de la ciutat. S’estima que en l’arena, vora les 4:15 hores hi haurà de forma efectiva 120 peons, netejant i arreplegant cendres, residus i papereres: 20 començaran al costat de l’espigó; uns altres 20, des de l’emissari; dos fronts més, de 25 operaris cadascun d’ells, començaran a treballar des de la posta sanitària número 2 cap al nord i cap al sud, fins trobar-se amb la resta de peons. A més, hi haurà 26 operaris arreplegant residus i cendres i quatre més amb quad. També hi ha previstos tres tractors amb tres conductors a partir de les 5 de la matinada per netejar l’arena, un operari que farà la mateixa tasca de forma manual a partir de les 6 hores, un vehicle recol·lector des de les 5 i 10 pales mecàniques des de les 4:15 hores, set agranadores mecàniques per netejar el paviment al Passeig Marítim, 13 peons de suport per a eixes agranadores mecàniques i tres cisternes per neteja amb aigua del passeig, tres camions portacontenidors per a traslladar els residus al centre gestor a les 4:30, 5:00 i 6:00 hores, una furgoneta que funcionarà com a centre logístic amb eines, bosses i beguda i cinc espectors per controlar i coordinar des de les 4 de la matinada tot el dispositiu. En total hi haurà 170 persones treballant en la neteja i recollida de residus durant eixes hores.

Este dipositiu de les primeres hores del dia 24 s’estima que conclourà a les 8 del matí, amb la retirada de les bosses generades i facilitar els servicis habituals de les platges de la Malva-rosa i el Cabanyal. A més, els servicis ordinaris de neteja, escombratge mecànic i neteja amb aigua de les vies pròximes perllongaran les seues tasques habituals al Passeig Marítim i als aparcaments, així com en vies adjacents com les de Pavía, Isabel de Villena, el Passeig de Neptú i Eugenia Viñes i conclouran gradualment vora les 9 hores del matí.

Per al diumenge, dia 25, hi ha previst un servici de repàs intensiu de neteja de les platges, amb 20 operaris que se sumaran als 14 del servici ordinari entre les 7 i les 11 del matí per restituir els nivells òptims de neteja de les platges.

CONTENIDORS METÀL·LICS

En l’àmbit urbà el diumenge dia 25 es desenvoluparà, a l’igual que es va fer diumenge passat, dia 18, un operatiu de repàs de neteja arran de les celebracions que associacions i comissions falleres tenen previstes també amb motiu de la celebració de Sant Joan.

L’Ajuntament disposa d’un total de 234 contenidors metàl·lics de 1.000 litres de capacitat per al dipòsit de cendres de les fogueres dels col·lectius que ho sol·liciten o dels que tinga coneixement el consistori. Diumenge s’arreplegaran eixos contenidors amb vehicles recol·lectors per al seu trasllat a la planta de tractament. Serà una recollida diferenciada de la de residus urbans.

El servici de repàs dissenyat per l’Ajuntament es farà amb caràcter posterior a la neteja que han de realitzar les persones responsables de l’organització de les diverses celebracions. Este dispositiu es realitzarà amb els mitjans ordinaris de festius, incrementats enguany respecte a l’any passat en un total de 65 operaris i dos agranadores mecàniques addicionals.

L’Ajuntament preveu un cost total del dispositiu de neteja de la Nit de Sant Joan de 40.722,72 euros. Estos servicis es coordinaran amb la resta de servicis municipals involucrats en les celebracions de la Nit de Sant Joan, com ara el de Policia Local. La coordinació del conjunt dels servicis municipals està articulada en el Protocol d’Actuació Municipal en la Nit de Sant Joan elaborat pel Departament de Bombers i Protecció Civil.