Ceballos i Sanabria, artistes de la falla municipal infantil 2020

0
259

Els artistes Ceballos i Sanabria seran els encarregats de firmar la falla municipal infantil de 2020, amb el seu projecte ‘Saps qui sóc?’

Ceballos i Sanabria conformen un equip artístic pluridisciplinari, que centra la seua creació artística al món de les falles infantils, la il·lustració, l’escultura i la conservació i restauració de bens del patrimoni cultural. José Luis Ceballos García (València, 1978) és llicenciat en Belles Arts i té un màster especialista professional en Conservació i Restauració de Béns Culturals, en sengles casos per la UPV; Francisco Sanabria Casado (València, 1979) és llicenciat en Història de l’Art per la UV i en Belles Arts per la UPV i va cursar el mateix màster que Ceballos. En 2014 varen ser finalistes als I Premis “Talent Jove de la Comunitat Valenciana’, en la modalitat de cultura, atorgats pel diari Levante-EMV. La de 2020 serà la seua desena falla municipal infantil, després d’haver plantat ininterrompudament a la Plaça de l’Ajuntament des de 2008 fins 2016.

El jurat que ha triat els artistes és independent i paritari, designat per entitats falleres i artístiques. La falla de Ceballos i Sanabria s’ha triat d’entre els cinc projectes que han optat a plantar en la Plaça de l’Ajuntament de València. A més, la tria s’ha realitzat a partir d’unes bases consensuades amb el Gremi d’Artistes Fallers, que inclouen les reivindicacions històriques del col·lectiu d’artistes, com ara l’eliminació de l’obligatorietat de l’esbós i la possibilitat que els artistes presenten els seus projectes cara a cara davant del jurat. El procés, que s’ha avançat al calendari en resposta a les peticions dels artistes, contempla un pressupost de 28.500 € per a esta falla i establix l’aposta pels materials sostenibles i la singularitat i la sàtira entre els criteris valorables pels jurats.

El comité seleccionador l’han integrat cinc persones proposades per diverses entitats falleres i del món de les arts: José Luis Moreno Maicas, a petició del Gremi d’Artistes Fallers de València; Noelia Ampar Ynat i López, en representació de la Federació de Falles amb Especial Ingeni i Gràcia; Ada Díez, escollida per a formar part d’este comité per part de l’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV); Patricia Guillem, a petició de la Federació de Falles de Primera A, i Josep Arbiol, a proposta de la Mostra Internacional de Cinema Educatiu (MICE).

La suma d’innovació i tradició ha sigut una de les característiques més valorades pel comité seleccionador, segons ha explicat Patricia Guillem, qui també ha destacat que “tots els presentats eren grans projectes, motiu pel qual la decisió no ha sigut gens senzilla”. Ada Díez ha afirmat que “és imprescindible que es tracte la perspectiva de gènere i que la visibilitat de les dones siga patent i la falla triada treballa esta temàtica i pot ajudar a que molts joves i persones adultes coneguen molt més del que se’ns ha mostrat fins ara”, mentre que Noelia Ynat ha posat en valor que “la falla oferix la possibilitat d’aprendre a majors i xiquets i xiquetes”.

10 tips que hauries de saber sobre Ceballos & Sanabria

Encara que Ceballos & Sanabria han plantat nou vegades a la plaça del Ajuntament, sempre queden detalls per descobrir d’esta parella d’artistes tan reconeguda dins del món faller. A continuació t’oferim tota la informació que t’agradarà conéixer d’este tàndem d’artistes fallers.

1. Tàndem artístic. Ceballos & Sanabria conformen un equip artístic pluridisciplinari, que centra la seua creació artística al món de les falles infantils, la il·lustració, l’escultura i la conservació i restauració de béns del patrimoni cultural.

2. Formació i reconeixements. José Luis Ceballos García (València, 1978) és llicenciat en Belles Arts i té un màster especialista professional en Conservació i Restauració de Béns Culturals, en sengles casos per la UPV; Francisco Sanabria Casado (València, 1979) és llicenciat en Història de l’Art per la UV i en Belles Arts per la UPV i va cursar el mateix màster que Ceballos. En 2014 van ser finalistes als I Premis “Talent Jove de la Comunitat Valenciana”, en la modalitat de cultura, atorgats pel diari Levante-EMV.

3. Taller. El taller de Ceballos i Sanabria es troba al tradicional barri de Sant Isidre.

4. Activistes del seu Barri. Els artistes Ceballos i Sanabria són veïns orgullosos de Sant Isidre. Participen any rere any en les seues festes patronals dedicades a la Mare de Déu dels Desemparats i celebrades el tercer diumenge de setembre. Dissenyen els cartells de les festes i també van ser els responsables de la restauració de la imatge de la Verge de la parròquia Nostra Senyora dels Desemparats. A més, José Luis Ceballos és president de l’Associació de Veïns Sant Isidre que organitza des de 1978 la tradicional Cavalcada dels Reis.

5. Il·lustradors de contes. Dins de les seues disciplines destaca la il·lustració. Entre les seues creacions es troben les següents publicacions: “Las Hermanas Tang”, 2016; “Historias de mis lápices de colores”, 2017; “Blancanieves. Reina de África”, 2018”; i “Los tres Astrónomos”, 2019.

6. En les Falles 2018 els vas poder veure en… En les Falles 2018 van plantar la falla infantil de la comissió Ribera-Convento Santa Clara amb el lema “Dames i Cavallers”, així com la falla infantil de la històrica comissió Plaça del Pilar, amb el lema United Colors of Pilar. Amb aquesta falla van obtindre el primer premi de Secció Primera, el segon premi Ingeni i Gràcia, i el Millor Ninot de Secció.

També van crear la foguera infantil Altozano d’Alacant que va guanyar el primer premi de la 3ª categoria.

7. En les Falles 2019 els has pogut veure en… En les Falles 2019 han portat endavant les falles infantils de dos comissions: la Falla de la plaça de la Reina (Falla Tio Pep) amb el lema “Amunt! 100 anys de futbol” i la Falla Camí Nou de Picanya-Nicolau Primitiu amb el lema “La nit de Copèrnico”.

Ara estan finalitzant la foguera Foguerer Carolines per a les properes festes de Sant Joan d’Alacant.

8. Lluitadors sense descans. Entre el 2016 i el 2019 van presentar dues candidatures per a la Falla Municipal Infantil 2017, encara que els seus projectes no van ser escollits van demostrar la capacitat de treball i l’ambició d’aquest tàndem artístic.

9. Falles 2020. Saps qui sóc? Per a les Falles 2020 prometen un projecte didàctic amb missatge social. Segons paraules del jurat, la falla tractarà la perspectiva de gènere i demostrarà que la visibilitat de les dones ha de seguir patent. Ofereix la possibilitat d’aprendre a majors i xiquets i xiquetes.

10. A per la 10ª. Després d’haver plantat ininterrompudament a la plaça de l’Ajuntament des de 2008 fins a 2016, la de 2020 serà la seua desena falla municipal.