Consuelo Llobell seria l’última Fallera Major

0
344

A part del coronavirus, la paraula més important al nostre país en el que portem de setmana és: república. Milions de persones compartien el seu suport a aquelles persones que van lluitar per imposar la II República, entre ells podem trobar al Vicepresident segon, Pablo Iglesias o al Ministre de Consum, Alberto Garzón.

Però, per què la II República va tenir un impacte tan important en les Falles?

El 14 d’abril és un dia històric al nostre país, perquè fa res més que 89 anys es proclamava la II República. Aquest esdeveniment va ser molt important al nostre país, ja que el poble va aconseguir enderrocar una dictadura i, sobretot, a una monarquia centenària. A més, durant aquesta època, es van fer molts avanços en pro de la festa fallera, com la figura de la Fallera Major.

És cert que prèviament –des de 1929– existia la Reina de les Falles, el paper de les quals és el mateix: ser la màxima representant de les Falles. Però, en aquest cas, va anar en 1933 quan es va originar aquesta figura que, avui dia, és tan important en la nostra festa.

Cal remuntar-se als primers anys del càrrec representatiu. Han passat els anys de “Reina Fallera” (Ángeles Algarra) i les dues “Belleses Falleres” (Cruz Robles i Consuelo Cariñena). A partir de 1933, amb Leonor Aznar, passa a ser “Fallera Major“. O, en aquest cas, “Machor”, com es pot llegir en la banda. Formada en aquesta ocasió per les quatre barres i la bandera tricolor de la República i l’emblema del Comitè Central Faller.

És curiós perquè si comparem el regnat de Filomena Montoro –Fallera Major de 1936- amb el de Consuelo Llobell –Fallera Major de 2020- arribem a la conclusió que els seus regnats s’han vist intervinguts per causes majors. Ens quedarem sense falles enguany com va ocórrer en 1936? Les comparacions amb aquell any cada vegada són més evidents: des d’un govern progressista fins a l’Estat d’Alarma que ens manté a tots a casa. En aquest cas, no hi ha dos bàndols, sinó que tots units lluitem per a combatre aquesta guerra contra el Covid-19. Per això, com dirien en 1936: Salut i República!