Corona aposta per un projecte participatiu de Fermín Jiménez Landa per a les Falles 2018

0
617

Fermín Jiménez Landa serà l’autor d’una falla participativa, emotiva i poètica per a Mossén Sorell-Corona en 2018

Jiménez Landa, un dels exponents nacionals d’art contemporani amb major projecció, traslladarà a una falla la seua particular forma d’entendre la realitat, entre l’absurd i l’assenyat. Unes declaracions del poeta Jean Cocteau li serveixen de leitmotiv per a una instal·lació on el foc i la participació de la comissió seran imprescindibles.

Expliquen que Jean Cocteau, després de la visita d’un famós museu, va ser abordat per un periodista que li va preguntar: “En cas d’incendi, què salvaria vostè d’aquest museu?”. El literat va respondre després d’una pausa: “Salvaria el foc”. Aquesta afirmació tan poètica servirà perquè Fermín Jiménez Landa l’explique des del ritual faller. La seua missiva serà salvar el foc, mantenir la flama viva per a donar sentit a la seua primera acció artística fallera. Divendres passat, Jiménez Landa va realitzar una presentació del projecte als fallers de la comissió Mossén Sorell-Corona a través d’un vídeo que atesta com l’artista salvava el foc de la cremà. I arran d’ací, aqueixa flama ha seguit visca en tota sort de veles, candeles, escalfadors de gas; ha sigut compartida entre membres de la comissió i roman viva en les seues llars, amb l’objectiu que aqueix mateix foc forme part de multitud d’activitats de la comissió durant aquest exercici i es mantinga encès fins a la cremà de la falla de 2018. Aquesta acció performativa donarà vida a la falla que prepara amb l’ajuda del Taller de Manolo Martín, col·laborador de confiança de la comissió després de la sincronia aconseguida en el passat exercici. Fermín Jiménez Landa, nascut a Pamplona i llicenciat en Belles arts per la UPV, va anar l’encarregat de l’última instal·lació que va veure la sala La Gallera. El seu “raig verd” ha quedat com un emblema de l’art contemporani a València. A més, recentment ha sigut premiat en la Biennal de Mislata ‘Miquel Navarro’ (2016), Biennal d’Art Ciutat d’Amposta (2016), Programa de Residències L’Escorxador-Madrid (2015), i ha exposat en el Laboratori del MUSAC, el Caixaforum, en la CA2M, Galeria T20, Galeria Valle Ortí o en les Drassanes de València.

CAP DE SURO, AUTORS DE LA FALLA INFANTIL

L’estudi format per Xavier Gurrea i Ariadna González serà l’encarregat de la falla infantil de Corona; un treball que anirà molt lligat a l’eix temàtic de la falla ideada per Fermín Jiménez Landa, marcant certa distància amb els treballs que realitzaran per a altres comissions.