Cremen les “cartes a Sant Josep” a València en una tradició iniciada en el segle XIX

0
326
A. Sáiz/AVAN

Religioses de la congregació Mares Desamparados i Sant Josep de la Muntanya de València han cremat este matí en la festa de Sant Josep, seguint una tradició iniciada en el segle XIX per la seua fundadora, la beata Petra de Sant Josep, les cartes que reben al llarg d’un any amb peticions de devots sol·licitant la intercessió del sant.

Al llarg de l’any, fidels i devots escriuen les seues peticions, “implorando la intercessió de Sant Josep davant de problemes familiars, de salut o econòmics, i les entreguen ells mateixos en una bústia als peus de la imatge de Sant José”, en l’església de la Casa Generalicia de la congregació, o bé les envien per correu postal.

Estes cartes són cremades cada 19 de març, com feia la beata Petra de Sant Josep (Màlaga, 1845-1890), els restes de la qual mortals reposen en el propi temple en la capital valenciana.

La crema es produïx amb un fi simbòlic, “igual que puja el fum, amb ell, pugen les peticions i, d’esta manera, arriben més ràpides al Señor” i esta tradició “se ha anat transmetent entre les religioses i els propis devots del sant que escriuen les cartes o que porten les seues peticions escritas”, segons han indicat fonts de la comunitat de religioses.

Així, matrimonis jóvens “que no podien tindre fills i que es van encomanar al sant en estes cartes, han vingut a donar-nos gràcies amb un bebé en braços”, així com persones en desocupació, o famílies en crisi.

Es tracta d’una tradició que es remunta a quan la beata Petra de Sant Josep va impulsar, al voltant de 1886, el primer santuari del món dedicat a Sant Josep, a Barcelona, i una feligresa malalta els va deixar una nota amb una petició.

Després de la seua curació, la tradició de les crides “Cartas a Sant José”, es va expandir i a València, es porta realitzant des de l’arribada de la congregació en 1893, precisament en una zona d’horta, crida “Huerto de Sant José”, on van construir la casa de la comunitat.

Festivitat de Sant Josep, amb missa i processó

Les comissions falleres del barri valencià de La Petxina han traslladat este matí en processó, coincidint amb la solemnitat de Sant Josep, la seua imatge processional que es venera també en la casa generalicia de les religioses de la congregació Mares Desamparados i Sant Josep de la Muntanya de València.