Quan naix l’ofrenes de flors a la Verge dels Desemparats

0
833

Javier Mozas (Arxiu de la JCF)

Hi ha antecedents abans de 1936 d’ofrenes de flors amb Falleres Majors per diferents motius. Una vegada creada la Junta Central Fallera, en 1941 dóna començament a la Festa de la Clavariesa el 19 de març, amb una ofrena a la Verge, i a la qual a l’any següent ja s’incorpora la Fallera Major de València i altres falleres de comissions.

Però no serà fins a 1945 quan el poeta grauero Leopoldo Aguirre propose com a acte oficial una Ofrena de Flores a la Verge per part de les Falleres Majors de València, autoritats, components de la **JCF i les falleres majors de les comissions.

A partir d’ací, l’Ofrena pateix una sèrie de modificacions i incorporacions al llarg dels anys que la deixen configurada tal com la coneixem avui dia: trasllat de l’ofrena de l’interior de la Basílica a la plaça, instal·lació de megafonia, incorporació dels infantils; i sobretot les divisions consecutives en dues sessions, en dos dies i en dos itineraris.

Fins que en 1984 s’estableix el sistema actual de desfilar tota la comissió unida, per sectors, i de manera alternativa el 17 o el 18.