Destrossen el ninot de dos xics besant-se d’una falla de València en un atac «homófobo»

0
68

El monument infantil de la falla República Argentina-Dr. Pallarés, coneguda com falla l’Amistat, de València ha patit en la matinada d’aquest dijous un acte vandàlic després que diverses persones, sense identificar, s’hagen portat el ninot d’un gos i hagen destrossat una escena en la qual apareixia dos xics besant-se en la galta i envoltats de cors.

El president de la comissió fallera, Juan Rabadán, ha relatat a que les persones que han accedit al monument han hagut de saltar la tanca d’uns dos metres que envoltava el monument, per la qual cosa assenyala que l’atac, que titlla de “homófobo”, és premeditat.

L’escena dels dos xics ha aparegut aquest matí amb el cap d’un dels ninots arrancada, i els membres de la comissió han recuperat part del cos també destrossat prop de la zona.

Es tracta a més de l’escena que la falla havia presentat per a l’Exposició del Ninot, i els ninots que la fallera major infantil havia triat per a salvaguardar de les flames la nit de la cremà.

La comissió fallera ha presentat una denúncia davant la Policia Local i ha informat a la Junta Central Fallera, i lamenta que la celebració d’aquestes festes haja començat amb aquest succés, que suposa un colp per a la comissió, i sobretot per als més xicotets, ha indicat el president de la falla.

Es dóna la circumstància a més de que la falla es troba situada a pocs metres de la seu del Col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals (Lambda) de València, en el carrer de la República Argentina.

Aquest col·lectiu ha lamentat en la xarxa social Twitter aquest atac a una escena que a més es presentava al concurs del Premie Arc de Sant Martí, que premia a les falles que millor reflecteixen la diversitat sexual, de gènere i familiar, i han demanat unes falles “més respectuoses amb la diversitat”.
L’artista, decebut

Tal com relata l’artista Cristian García Carrasco, “en la nit del dimecres vaig deixar la falla perfectament acabada i uns vàndals han actuat de nit i han trencat l’escena on retratava el tema de l’homosexualitat i hi havia dos adolescents fent-se una besada”. La figura ha aparegut trencada, “ja que a un dels ninots li han llevat el cap i els braços i està tot ple de colps. Ha sigut un escombrariaire el que ha trobat la figura al final del carrer. Però a més, s’han portat un gosset que hi havia en la falla. És decebedor”, argumenta Cristian García.

La comissió fallera ha denunciat els fets a l’àrea d’Incidències de la Junta Central Fallera i també davant la Policia perquè s’esclarisca el cas. La falla porta per lema ‘Amics’ i milita en la categoria catorzena.