El gremi d’artistes fallers exigeix l’extensió de l’IBI per a repoblar la Ciutat de l’Artista Faller

0
119

L’Ajuntament de València desitja repoblar el barri de la Ciutat de l’artista Faller de Benicalap, intentant concentrar a molts treballadors del gremi en les naus d’aquesta zona. Per això, la Regidoria d’Hisenda ha posat damunt de la taula una proposta perquè els tallers fallers puguin acollir-se a una bonificació de més del 50% en l’Impost de Béns immobles (IBI) que contribueixi a alleugerir els problemes econòmics que sofreixen els artistes.

La intenció és que la bonificació sigui del 80% en 2020 i del 95% en 2021 si es compleixen les condicions estipulades. En el mateix paquet d’ajudes fiscals, l’Ajuntament també considera aplicar una exempció de l’Impost d’activitats Econòmiques (IAE) per a tots els tallers que s’instal·lin a la Ciutat de l’Artista Faller.

La Ciutat de l’Artista Faller va ser un barri creat en els anys seixanta per a impulsar els treballs relacionats amb el gremi. Però, amb el temps, la crisi ha anat agreujant les coses i molts artistes instal·lats en aquest lloc van haver de tancar els seus negocis o acomodar-se en un altre lloc que reunissin millors condicions per a treballar.

Aquesta situació ha desencadenat que les naus -antigament utilitzades pels artistes fallers- hagin anat sent ocupades per tot tipus de negocis que, en la seva gran majoria, no tenen relació no només amb les Falles ni amb el sector cultural o artesà. Per això, encara que en el consistori són conscients que cap dels tallers que romanen en Benicalap alcalza una facturació superior al milió d’euros (la quantitat mínima per la qual es tributa en l’IAE), aquesta exempció pot suposar un atractiu perquè artistes que mouen un volum de negoci major i que van emigrar buscant millors condicions per als seus tallers puguin tornar a la capital gradualment.