El Gremi Artesà de Sastres i Modistes reclama la celebració de les Falles 2020

0
691

El Gremi Artesà de Sastres i Modistes ha fet públic un comunicat reclamant la celebració de les Falles 2020. Aquest és el comunicat íntegre:

El passat 10 de març, València va quedar paralitzada davant l’anunci de la suspensió de les Falles per l’amenaça de pandèmia del Covid-19. Una decisió dolorosa que vam comprendre per l’emergència sanitària existent. En aqueix moment, vam agrair que l’alcalde de València, Joan Ribó, donara certitud amb caràcter immediat situant la celebració de les Falles 2020 en els dies del 15 al 19 de juliol. Una decisió que havia de ser ratificada el 15 de juny.

L’anunci de la desescalada indicada pel President del Govern, així com la disminució de les xifres morts a causa de la pandèmia, contagis i altes, donava llum verda a la celebració de les Falles en les dates assenyalades per vostès mateixos.

Sorprenentment, assistim a un debat accelerat en mitjans de comunicació i xarxes socials, amb missatges ambigus que deixen oberta la porta a la cancel·lació definitiva de les nostres festes, que es reprendrien al març de 2021. Un escenari que ocasionaria una aturada econòmica insalvable per a nombrosos sectors productius (indumentaristas, telers, empreses de manteletes, cancans, sabaters, orfebres, fotògrafs, floristes, fabricadors de bandes, salons per a esdeveniments fallers…). Entenem que les Falles no es podran celebrar com fins ara, ja que res serà igual, almenys durant uns mesos, en la nostra societat, però el fàcil és cancel·lar sense cercar solucions i consensos. S’ha de permetre que les màximes representants del 2020 puguen posar punt i final al seu regnat en un nou escenari amb aforaments limitats, celebrant-se les preseleccions i nomenant nous representants per al pròxim exercici.

Volem mostrar el nostre malestar i l’enorme perjudici econòmic que suposaria que es prenguera una decisió així, com a Gremi Artesà de Sastres i Modistes de la Comunitat Valenciana al qual jo represente, conformat per nombrosos indumentaristas, orfebres, modistes, etc. Parlem de centenars de professionals que veurien paralitzat el seu treball, la qual cosa suposaria el tancament de moltíssims comerços i una pèrdua massiva d’ocupacions a la nostra ciutat.

Desitgem reunir-nos amb les autoritats municipals pertinents, per a analitzar aquesta situació i treballar conjuntament en la cerca de solucions per al nostre col·lectiu i l’esdevenir de les festes de la ciutat de València. Perquè nosaltres també formem part del col·lectiu faller, encara que no hàgem sigut consultats en cap moment, i perquè les Falles són també Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, en gran manera, gràcies a l’artesania que tinc el plaer de representar. Les nostres festes van més enllà del potencial turístic, de per si mateix important, ja que, a més, permeten viure honradament a centenars de famílies durant tot l’any i que, amb un escenari com el que es planteja actualment, es veurien abocades a la ruïna.