El vent i la pluja marquen l’inici de Falles

0
71
Comunidad Valenciana, Valencia 7 de Marzo de 2016. Fallas 2016. Mascleta. Fotografia de: Damián Torres

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha emès per a avui dimarts un avís groc per risc de vents davant la possibilitat que es produïsquen ratxes de fins a 80 quilòmetres hora a l’interior nord i interior sud de València, així com a l’interior i litoral nord d’Alacant.

Inicialment, l’alerta no regeix per a València, on pluja i vent s’han erigit tradicionalment com els pitjors enemics dels monuments fallers, els elements dels quals, encara sense assemblar, lluïen ahir proteccions de plàstic per a evitar sorpreses.

Segons la Aemet, avui hi haurà intervals nuvolosos a l’interior on no es descarten precipitacions febles i ocasionals i poc nuvolós en la resta. Difícilment aqueixos ruixats arribaran a València i Castelló, on ja es viuen amb intensitat les festes de la Magdalena. El vent, sense emebargo, bufarà, de l’oest moderat amb intervals de fort.

Els models meteorólogicos mantenen una situació molt similar a la d’avui vigent per a tota aquesta setmana i fins i tot la perllonguen fins al 15 de març, encara que cal advertir que la fiabilitat d’aquests models és més escassa cuantpo més s’allunya temporalment de l’inici dels càlculs.
Segons aquests models, «la porta de l’Atlántico» segueix oberta amb el jet apuntant a la Península, la qual cosa provoca l’arribada successiva de fronts i borrasques que afectaran especialment al quadrant sud-oest i a la meitat oest del país. No obstant açò i de forma ocasional es puden produir alguns ruixats a l’interior i fins i tot arribar a la costa.

Així, el model GFS americà situa com a dates més probables de ruixats que poden afectar a l’interior de València i fins i tot aconseguir la costa les del dijous i el dissabte d’aquesta setmana.

A més llarg termini i per tant amb menor fiabilitat, el model americà torna a representar un lleuger risc per al 14-15 de març.

En tot el període, els vents bufaran d’aquest/sud-oest, la qual cosa garanteix unes temperatures molt agradables a l’entorn de la costa encara que no es es preveu que a partir del dimecres bufen amb força suficient com per a entorpir la instal·lació de monuments fallers.