Els ninots que es van salvar del foc pel Gremi d’Artistes Fallers

0
164

Ninots indultats pel Gremi d’Artistes Fallers, una creu històrica i un ninot dedicat a la paràlisi cerebral, són alguns dels que s’han salvat del foc

Les falles s’han acabat. El foc purificador va posar fi al gran treball dels artistes fallers, però alguns ninots es van salvar i no van ser devorats per les flames la nit de la cremà.

Per votació popular, “La càpsula del temps”, de la falla Ciscar- Borriana i “Nací en el Mediterràneo”, de la Falla Exposició Misser Mascó, van ser els ninots més valorats en l’Exposició del Ninot,que es van salvar de cremar durant la nit del 19 de març i que formaran part en uns mesos del Museu Faller.

Però un any més, el gremi d’artistes fallers s’encarrega d’indultar uns ninots que formaran part de la seua col·lecció en el Museu de l’Artista Faller de València.Així enguany la Delegació del Museu, encapçalada per la seua Directora María Pilar Luna Pérez, ha donat la seua Indult als grups dels afremiats Iván Tortajada i José Ramón Devís.

El primer dels ninots que han decidit indultar, és el ninot “Pietat/empatia” de José Ramón Devís. Aquest ninot, dissenyat per Carlos Corredera per a la Falla Sapadors-Vicente Lleó, representa a una infermera que ajuda un nàufrag refugiat, i està basat en les representacions clàssiques de la pietat.

L’altre ninot que es va salvar del foc va ser el ninot infantil de Maestro Gozalbo-Conde d’Altea, “Llava la bandera” de l’artista Iván Tortajada. La falla, en el seu conjunt, parlava dels errors que cometem en el dia a dia; però també de les alternatives a aquests i l’actitud que hem de prendre davant ells no com a fracàs sinó com a èxit. Una escena familiar plena de diversió i innocència.

La Falla ‘Pensat i Fet’ de Vall d´Uxó (Castelló) ,per part seua, va decidir també “indultar” una creu que formava part de la seua falla i que es va portar el millor premi de la crítica fallera. Un indult ple de significat ja que la creu de la falla simbolitzava la Creu de Paz que va estar en la Plaça de la Pau de Vall d´Uxó des dels anys quaranta, fins al passat 18 de juny, dia en què va ser derrocada; fet que va provocar un gran descontent entre els veïns que van arribar a formar una plataforma “Salvem la Creu” i que gràcies a l’homenatge que ha realitzat la Falla Pensat i Fet, han recuperat un símbol que com diuen “pertany al poble”.

Per la seua part la falla Mariano Benlliure- Acequia de Tormos, la falla del “Empalme”, va indultar el ninot de “Diego”, per a homenatjar-lo. Un ninot de l’artista faller Raúl Martínez Ruíz (Chucky) dedicat, com tota la falla, al món de la discapacitat i la paràlisi cerebral i que pretenia donar a conèixer la labor de l’Associació Valenciana d’Ajuda a la Paràlisi Cerebral (Avapace) i sensibilitzar sobre el tema.