Els populars de Bunyol demanen que la Tomatina siga Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

0
174
The World's Biggest Tomato Fight At Tomatina Festival...BUNOL, SPAIN - AUGUST 26: Revellers enjoy the atmosphere in tomato pulp while participating the annual Tomatina festival on August 26, 2015 in Bunol, Spain. An estimated 22,000 people threw 150 tons of ripe tomatoes in the world's biggest tomato fight held annually in this Spanish Mediterranean town. (Photo by David Ramos/Getty Images)

El grup popular municipal ha sol·licitat la celebració d’un ple extraordinari per a debatre sobre l’inici dels tràmits.

El president del PP de la província de València, Vicente Betoret, ha anunciat avui que recolzarà la proposta del PP de Bunyol per a sol·licitar que la Tomatina de Bunyol siga inclosa en la llista representativa del patrimoni cultural immaterial i opte a ser declarada Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO.

Així ho ha anunciat Betoret després de reunir-se, acompanyat del secretari general del PPVAL, Vicente Ferrer, amb el portaveu del PP a Bunyol, Marcial Díaz i el president internacional del programa Unesco Ruta de la Seda i diputat nacional Jose María Chiquillo amb l’objectiu d’articular les accions per a dur a terme els tràmits previs.

En un comunicat, Betoret ha informat que el PP de Bunyol ha sol·licitat la celebració d’un ple extraordinari per a debatre sobre inici dels tràmits, un ple que tindrà lloc la setmana que ve.

També ha anunciat que presentarà una Proposta No de Llei en Els Corts, per a sol·licitar a la conselleria d’Educació, Cultura i Esports de la Generalitat Valenciana la incoació i tramitació de l’expedient per a la declaració com Bé d’Interès Cultural (BIC) Immaterial de la Festa de la Tomatina de Bunyol, amb la finalitat de dotar-la del règim de protecció legal de tals béns.

D’altra banda, el PP defensarà la inclusió de la Festa de la Tomatina de Bunyol en l’Inventari General de Patrimoni Cultural Immaterial espanyol de manera que siga Declarada Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial espanyol, en els termes previstos en la Llei10/2015, de 26 de maig, per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial.

Per al PPVAL, la festa de la Tomatina de Bunyol reuneix un “inequívoc” valor patrimonial, en estar vertebrada per tots els mecanismes de connexió entre festa i patrimoni i s’enquadren clarament dins de la figura del patrimoni immaterial, contemplat en tots els marcs jurídics patrimonials d’ordre mundial, europeu, espanyol, autonòmic i local.

En opinió de Betoret, la Tomatina és “expressió viva i popular d’un poble, una festa d’origen veïnal, sorgida espontàniament i mantinguda a través del temps per la tradició del poble de Bunyol de forma col·lectiva i s’ha convertit en una manifestació popular i en una expressió festiva singular de primer ordre dins i fora del nostre territori”.