És millor utilitzar falla o monument en el vocabulari faller?

0
317

Javier Mozas (Arxiu de la JCF)

La principal festa de la ciutat de València té un element que la fa diferent de la resta de festes que és la Falla, eix principal sobre el qual es gira la nostra festa.

En els primers documents del segle XVIII on es parla de la nostra festa fins a l’actualitat, la Falla ha sigut nomenada de diferents maneres. En aqueixos anys més antics, se’n va dir indistintament FOGUERA o FALLA, en concret FOGUERA (vulgo FALLA).

En la segona meitat del segle XIX, van aparèixer altres dos vocables, MONUMENT, de manera esporàdica, i CATAFALCO, amb un ús fugaç a l’inici, però que va agafar auge a la fi d’aquest segle.

Tant FOGUERA com MONUMENT van deixar d’utilitzar-se a la fi de segle. En la lluita mantinguda durant el segle XX entre FALLA i CATAFALCO, al final va guanyar el primer, FALLA.

Fa pocs anys, el terme CATAFALCO va tenir un nou renàixer. Però també el de MONUMENT, que ha tingut un gran èxit entre molts dels fallers que es consideren amants de l’element principal de la festa, i que han pres l’adjectiu de MONUMENTALISTAS.