Han canviat les Falles com a Patrimoni de la Humanitat?

0
930

Després del reconeixement de la UNESCO, 7 Televalencia s’endinsa en el debat sobre la repercussió d’aquest distintiu en les festes josefines.
El 30 de novembre de 2016 el món faller vivia pendent de la ciutat etíop d’Addis Abeba. Allí, la XI Assemblea de la UNESCO va donar el sí i va proclamar a les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Ara, un any després, s’ha obert, en el col·lectiu faller, el debat sobre la repercussió d’aquest distintiu. Un debat del que 7 Televalencia s’ha fet ressò en el programa ‘Vive las Fiestas’ de la mà del president de la Ruta de la Seda UNESCO, José María Chiquillo, i col·laboradors habituals com Julio Torras i Fernando Manjón.

Durant la tertúlia, les critiques van ser dirigides a les administracions públiques, tant a la local com a l’autonòmica. Els convidats van coincidir que no s’ha aprofitat el segell de qualitat que suposa aquest reconeixement internacional, com si que s’ha fet en altres festes de la Comunitat, pendents del distintiu, o en altres comunitats autònomes.

El problema, tal com van assenyalar, és la falta d’implicació institucional en una festa que va més enllà de la celebració en la ciutat de València. Al seu judici, tant l’Ajuntament com la mateixa Conselleria de Cultura haurien de destinar més recursos econòmics i recolzar al col·lectiu faller, que és qui sufraga les festes josefines en un 90%.

Van insistir que el sí de la UNESCO va quedar en una mera celebració i en un intent de bones intencions, fent referència al creat Comitè, que ratllen de fracàs i ineficaç fins al moment, tal com està plantejat.

En la seua opinió, la dimensió de les Falles supera qualsevol altra festa, en extensió geogràfica dins de l’àmbit local i autonòmic; i els polítics, dins de la seua àrea de competència, no han sabut aprofitar el filó del citat segell distintiu per a donar-li major projecció i suport.