JCF organitzen un nou programa de classes de teatre

0
307

Pretén desenvolupar el talent dels autors vinculats a les Falles i estimular la creació de repertori teatral valencià

Després de l’èxit de la seua primera edició, celebrada durant el passat mes de febrer, la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) i la Junta Central Fallera de València (JCF), a través de la seua Delegació de Cultura, han engegat una nova convocatòria de classes magistrals de teatre. Les sessions formatives seran a càrrec de tres prestigiosos professionals de l’escena valenciana: Sònia Alejo, Sergio Caballero i Chema Cardeña.

Aquesta activitat s’emmarca en el conveni de col·laboració subscrit entre ambdues entitats aquest mateix any 2017 i en el qual s’expressava la voluntat de dur a terme iniciatives conjuntes dirigides al desenvolupament i promoció de la cultura en l’àmbit de les Falles, festes que han sigut reconegudes com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. D’aquesta manera, a més, la SGAE i la JCF desitgen contribuir a la promoció i protecció del patrimoni cultural valencià.

El programa de classes magistrals teatrals va especialment dirigit a dramaturgs lligats a les Falles que hagen participat en els certàmens literaris, de microteatre o d’apropósites de la JCF.

Els cursos d’interpretació i adreça van dirigits als participants de les categories de #TeatreFaller de promoció i juvenil. Si sobraren places s’obriria a la resta de categories. Mentre que el curs de creació literària, va dirigit a persones relacionades amb les Falles, que hagen participat en alguna ocasió en el concurs.

A travès d’esta iniciativa es pretén ajudar a desenvolupar el talent i incrementar les habilitats dels autors que cada any participen en el tradicional concurs teatral de la JCF, a més de contribuir a dinamitzar i promoure les activitats culturals dels nostres autors, i, alhora, afavorir la creació de nou repertori teatral vinculat al món faller.

El programa de classes magistrals s’obrirà el dilluns 18 de desembre, de 19’30 a 22’30 hores, amb sengles sessions impartides per Sergio Caballero i Chema Cardeña. El primer dedicarà la seua classe a la intepretació i l’altre a la direcció escènica. El dimecres 20 de desembre, per la seua banda, Sònia Alejo oferirà una sessió d’escriptura dramàtica. Les tres classes se celebraran en la seu valenciana de la SGAE.

A propòsit dels professors

Sergio Caballero (Vila-real, 1974) es va formar en el Col•legi del Teatre de Barcelona. Actor de teatre, cinema i televisió, i director teatral. Ha treballat també amb Albena Teatre, Teatre Nacional de Catalunya,… A més, va crear la companyia Mutis pel Fòrum, amb la qual va realitzar espectacles com Jar, Nus o La senyoreta Júlia. En 2008, va fer muntatges com El congelador, La indiferència dels armadillos o Temporada baixa. En l’àmbit de la televisió, ha treballat com a actor en sèries com Va unir Musical Dóna Cape, *Nissaga de poder, El comissari, L’*Alqueria Blanca, Explica’m… i, en el del cinema, en pel·lícules com Són de mar o Jocs de família. Al llarg de la seua trajectòria, Caballero ha rebut nombrosos premis i reconeixements; entre ells, el Premi Taules 2012 al Millor Actor de la Federació de Teatre *Amateur de la Comunitat Valenciana o el Premi al Millor Actor en la XII Mostra de Teatre de Barcelona 2007.

Sònia Alejo (Almassora, 1971) es defineix com una “obrera del teatre”. Compagina l’escriptura dramàtica amb la interpretació, l’adreça i la gestió cultural. Té estudis d’Interpretació en l’Escola Municipal de Teatre d’Almassora. A més, ha assistit a nombrosos cursos i seminaris impartits. Com a autora, ha signat títols com L’últim final, Cendres (Premi de Teatre Breu en Valencià ‘*Evarist Garcia’ d’Alacant), Les entranyes del paradís o Abelles (per encàrrec de l’Aula de Teatre de la Universitat de València). D’altra banda, ha escrit diversos textos i guions per a espais públics i espais no convencionals, com Pluja de paraules i Zona X. Alejo és membre estable de la companyia Visitants.

Finalment, Chema Cardeña és dramaturg, actor, professor i director de teatre. Es va llicenciar en l’Escola Superior d’Art Dramàtic de València i un any després va ingressar en l’Institut Shakespeare de València. Des de llavors, ha passat pel Centre Dramàtic de València i diverses companyies privades, a les ordres de directors com John Strasberg, García Valdés o Edward Wilson. Va fundar la companyia L’Americana Teatre. Ha escrit al voltant d’una trentena d’obres, a més de dirigir més d’una vintena d’obres pròpies o adaptacions de clàssics. Ha participat també com a actor en diverses pel·lícules i sèries de televisió. Alguns dels premis que ha guanyat durant la seua trajectòria artística són el de la Crítica de Barcelona 1999, la Crítica de València 1996 o el Max Aub de Teatres de la Generalitat Valenciana 1998.