La Cavalcada del Foc, preludi de la cremà

0
617

300 dimonis i músics omplin el centre de València per a simbolitzar l’arribada del foc a la ciutat

La Cavalcada del Foc, una de les propostes més consolidades del programa d’actes oficials de les Falles, torna als carrers de València. Dimonis, músics, actors i ballarins participen en este preludi de la cremà, un festeig itinerant que té lloc a les 19 hores del dia 19 pel carrer de Colom, des de l’encreuament amb el carrer de Russafa fins a la Porta de la Mar.

Les Falles recuperen la tradició festiva valenciana i fallera

Amb la Cavalcada del Foc es recuperen elements del patrimoni festiu valencià que havien caigut en desús, com ara el bestiari de foc (dracs, àguiles, tortugues…), tradicionals en el seguici festiu valencià. També, la reaparició dels diables, representacions populars molt esteses per totes les comarques valencianes. Però la Cavalcada del Foc també rememora elements del patrimoni festiu faller, com ara el costum d’encendre les falles amb bestiari que hi havia a finals del segle XIX, o l’antiga Cavalcada del Foc que es va fer entre els anys 1932 i 1934, amb la participació de comparses de diables i carrosses del déu Plutó.

La Cavalcada del Foc d’enguany l’obri l’espectacle d’animació del Ballet Opera d’Ontinyent. Podrem escoltar també la música de la Colla de l’Escola de Dolçaina i Tabal de la Junta Central Fallera i del grup La Xafigà (Muro), acompanyant les cases regionals de València al món, les Reines de les festes d’altres poblacions convidades i les Falleres Majors de València amb les seues Corts d’Honor. D’Honor. A continuació Maracaibo Teatro d’Elx ens mostrarà l’espectacle “La Tribu del Dragón”. Tot seguit, arribarà el foc amb la colla de Dimonis Enroscats de l’Alcúdia, el grup Interpenyes de Paterna i la colla Dimonis de Mislata.

Podrem vibrar, a continuació, amb l’actuació de Espectacles Pyros de Beneixama. Com es tradició, la Colla de Dimonis de Massalfassar acompanyarà la sempre espectacular Taratuga de Massalfassar, que tancarà la desfilada.

Com apoteosi final de la Cavalcada del Foc, la Colla de Dimonis de Massalfassar ha preparat un espectacle de llum i de color al voltant de la Porta de la Mar, amb la recuperació de les estructures de fusta que es feien servir per als castells tradicionals. Este espectacle servirà per a escampar simbòlicament el foc per tota la ciutat de València com a preludi de la cremà.

La Cavalcada del Foc és un festeig organitzat per la Delegació de Promoció de la Junta Central Fallera. L’etiqueta de l’event serà #CavalcadaFoc17.