La Falla Barraca Espadán guanyadora de l’II Premi Amstel ‘Uneixes Falles de Categoria’

0
483

El premi per a la guanyadora és un banquet especial homenatge al foc la Nit de la Cremà, una edició exclusiva de Amstel Or inspirada en la seua comissió i l’ajuda de Amstel per a realitzar el seu somni: reformar un casal que necessita urgentment millores. Alguna cosa que per a una comissió humil pot convertir-se en tot un repte.

Més de 200 comissions falleres s’han inscrit en la II edició del Premi Amstel ‘Uneixes Falles de Categoria’. Totes eren especials per diversos motius, però la que ha enamorat al jurat i s’ha convertit en guanyadora ha sigut la Falla Barraca Espadán, situada en el cor del Cabanyal.

Les 8 candidatures més donades suport pel públic a través de Facebook havien passat a la final i s’han presentat davant un jurat compost per Rocío Gil, Fallera Major de València 2018; Javier Vic, Director de Desenvolupament de Negoci i Gerent de la Fundació del Llevant UD; Fernando Giner, exfutbolista i actualment Conseller del València CF; Bor Peiró, periodista especialitzat en Falles; i Pablo Mazo, Director Regional de Relacions Institucionals de HEINEKEN España.

Mall ha remarcat el compromís de Amstel amb les Falles des de fa més de 30 anys, treballant amb les institucions i patrocinant grans cites del programa oficial de festejos, com totes les maslcetaes de la Plaça de l’Ajuntament, o l’esdeveniment pirotècnic Amstel Nit dels Falles, que el 23 de febrer va fer estremir La Marina. Un vincle que es deu a 75 anys d’arrelament a la regió, com a única gran cervesera amb fàbrica en funcionament dins de la Comunitat Valenciana, amb el consegüent dinamisme social i econòmic que genera.

Fruit d’aqueix coneixement del món faller són els Premi Amstel ‘Uneixes Falles de Categoria’, uns guardons que ja van per la seua segona edició i que complementen als de Junta Central Fallera per a reconèixer que totes les falles són especials, posant en valor aspectes com el compromís social, el caràcter lluitador o la innovació en els casals, on es treballa tot l’any darrere d’aquesta festa.

AMSTEL AJUDARÀ LA FALLA GUANYADORA A REALITZAR EL SEU SOMNI: REFORMAR UN CASAL QUE NECESSITA MILLORES URGENTS

Després de conèixer tots els casos, el jurat ha emès la seua fallada: la guanyadora de la II edició del **Premi **Amstel ‘Uneixes Falles de **Categoria’ ha sigut la comissió Barraca **Espadán. Una comissió modesta i tremendament lluitadora.

“Ha sigut molt difícil triar perquè, realment, totes les falles són especials. En totes hem trobat històries de superació, d’unió, de creativitat… és fascinant veure la passió amb què es treballa i es viuen aquestes festes”, ha assenyalat el Responsable Regional de Relacions Institucionals de HEINEKEN España.

La falla guanyadora gaudirà del seu premi en tres fases, com els tres colps de foc que rep la malta de Amstel Or, la cervesa torrada de Amstel que està liderant enguany les iniciatives de la companyia durant les Falles.

La primera fase, com no podria ser d’una altra manera, serà un homenatge gastronòmic al foc. La Nit de la Cremà, els xefs valencians Adrián Collado, Andrés Gimeno i Alejandro Ordiñana, oferiran un original banquet per a tota la comissió. Ells són els responsables de **Fum i **Ferro, un dels locals que està revolucionat la cuina sobre brases. I amb les flames com a protagonistes, crearan un menú únic al voltant d’un dels elements més icònics d’aquestes festes.

La següent fase arribarà al setembre, quan Amstel celebre el ‘Mig Any Faller’ amb la comissió guanyadora. I els oferirà alguna cosa que no ha tingut mai fins ara cap falla. Els seus integrants visitaran la fàbrica de HEINEKEN Espanya a Quart de Poblet per a conèixer de primera mà el procés d’elaboració de la cervesa i a un dels seus màxims exponents a la Comunitat Valenciana, el mestre cerveser Rafael Sánchez. A més, seran la primera falla a tenir una cervesa pròpia, una edició especial de Amstel Or inspirada en la seua comissió i que podran gaudir en exclusiva en el seu casal durant les Falles de 2020 per a sentir-se encara més especials.

La tercera de fase del premi és la col·laboració de **Amstel per a fer realitat el projecte amb el qual la comissió fallera havia presentat la seua candidatura. Amb un casal situat en el ple barri del **Cabanyal, després de 60 anys d’activitat i després de patir desperfectes per aiguats, està urgentment necessitat de millores per a poder continuar acollint als 300 fallers d’aquesta comissió. Alguna cosa que pot convertir-se en tot un repte per a una comissió humil.

Totes les finalistes han rebut un diploma i una donació de Amstel per a aportar producte per als seus casals.

HISTÒRIES QUE REPRESENTEN L’ESPERIT FALLER I LA QUALITAT HUMANA D’AQUESTA FESTA

Cadascuna de les comissions finalistes han tingut 10 minuts per a presentar-se davant el jurat i defensar la seua candidatura. La Falla Luis La Marca i Velázquez ha remarcat el seu compromís per a mantenir vives les tradicions i la varietat de professionals vinculats a aquestes celebracions, com a floristes, artistes fallers, **indumentaristas, pirotècnics o músics, que formen part d’una comissió amb 300 amants d’aquestes festes.

La Falla Mariano Benlliure ha destacat que, al costat de la seua mobilització per a involucrar al barri en activitats falleres, desenvolupen iniciatives que cerquen visibilitzar i recaptar fons per a compromisos socials. Mentre que la Falla Doctor **Oloriz ha explicat al jurat el seu paper en l’organització, en col·laboració amb Junta Central Fallera, d’una ofrena a San José el 19 de març, com a patró de les falles davant una estàtua que la comissió va regalar a la ciutat.

La Falla Plaza del Doctor Collado ha ressaltat la seua trajectòria centenària, la varietat de premis que atresoren, les fites culturals que han marcat dins de la festa i que es continuen sentint especials, encara que ja no siguen de Secció Especial, perquè treballen per la comunitat sota el lema ‘Fent falla, fent barri’. També en la línia de posar en valor als seus fallers, la Falla Guillem de Castro ha relatat les dificultats que han passat des de la seua fundació en 1900. En lluita constant, gràcies a l’esperit dels seus 50 membres, aconsegueixen participar en activitats de la Junta Central Fallera i ser, més que una comissió, una família. I a Falla Raval de Sant Agustí ha recordat un dels episodis que demostren la unió dels seus integrants. En 2008, la rematada del seu monument va caure arrossegant a la resta de ninots. Fallers i exfallers es van convertir en improvisats fusters i artistes fallers fins que ho van plantar de nou i en temps rècord.

La Falla Nador Miraculosa ha rememorat la quantitat d’iniciatives que l’han convertida en un referent cultural dins de la festa, com la seua cercavila amb torxes del 19 de març, anunciant als veïns que aqueixa nit arriba el foc a la festa. Un altre iniciativa pròpia ha volgut destacar la Falla Barraca Espadán, que entén les Falles com a molt més que les celebracions del mes de març, treballant dur tot l’any. Per això han creat el Premi Barraquer per a reconèixer a les persones que realitzen una especial contribució a aquestes festes.

Amb aquest guardó, Amstel vol fer un reconeixement a les 382 comissions falleres, donant-los l’oportunitat de visibilitzar i posar en valor els valors humans que hi ha darrere dels casals i de les tradicions falleres. Un capital faller que també és Patrimoni Immaterial de la Humanitat i que fa especial aquestes festes.