La FEVAMC es prepara per a la XVI Entrada Mora i Cristiana

0
714

Dimecres que ve, Nou d’octubre, a partir de les 16.30 hores, se celebrarà la 16a edició de l’Entrada Mora i Cristiana de la Ciutat de València, que tindrà el seu recorregut habitual, el mateix dels últims 15 anys: Eixint del Parterre, en l’encreuament del carrer de la Mar, puja per Pau i sant Vicente, plaça de l’Ajuntament per a acabar en Marquès de Sotelo.

A l’hora indicada partirà, en sentit contrari i des de la porta de l’Ajuntament, la “Baixada de Glòria”, amb un representant de cadascuna de les esquadres que desfilaran, que seran capitanejats pels guanyadors del premi Juan Parera de l’any anterior, és a dir, els millors caps de cada bàndol en el 15a entrada. Amb la música una “marxa dianera” (“Un moble més”) desfilaran fins al Parterre on la banda interpretarà l’himne de la Federació Valenciana de Moros i Cristians, per a començar a les 17.00 la desfilada del bàndol cristià.

Mentrestant, al carrer sant Vicente i en la plaça de l’Ajuntament, un espectacle medieval entretindrà als espectadors per a donar temps a l’arribada dels cavalls de gala de la Policia Local i una de les novetats d’enguany: La carrossa de les Dames del Rei Conqueridor, que estarà presidida per la regina dels Jocs Florals del Rate Penat, María Chaqués, i la seua “cort d’amor”. El bàndol cristià, amb es compon de 16 esquadres, sense comptar les que eixiran al final juntament amb la Capitania, ostentada per la Coordinadora de MiC de Ciutat Vella, amb Valentín García-Casarrubios a la part alta de la carrossa que tancarà aquest bàndol. 

Poc després de les 18.00 hores ha d’haver arribat el Capità Cristià a la zona de la plaça de l’Ajuntament, immediatament seguit del grup de la Capitania Mora, ostentada per la Comparsa Benicalapech. La carrossa del Capità, Jaime Chacón, tancarà l’espectacular capitania a la qual seguiran ni més ni menys que 26 esquadres mores, distribuïdes en grups amb diversos ballets, cavalls batedors i altres atraccions perquè la desfilada resulte més atractiu. Poc abans de les set de la vesprada ha de començar a desfilar la Padrina de la Festa, Rocío Gil, FMV 2018, amb les seues Hurís i amb uns vestits “africans” que tancaran la desfilada. Aqueix tipus de vestits tan especials i cridaners també els portaran els “Moros del Rif” i l’esquadra d’homes de “Els Russafins”… Però l’espectacle de música i color està garantit, per les vistoses indumentàries i per les més de trenta bandes de música que desfilaran…

Es dona la circumstància que aquest és l’últim acte oficial de les actuals Falleres Majors de València els qui, juntament amb el Regidor de Cultura Festiva, presidiran aquesta 16è edició que culmina les Festes de Moros i Cristians del Cap i Casal.

Just abans de les Hurís, desfilarà també l’esquadra dels “Ben Informats”, amb representants dels mitjans de comunicació que s’ocupen de l’activitat festiva a València.de la Ciudad de Valencia, que tendrá su recorrido habitual, el mismo de los últimos 15 años: Saliendo del Parterre, en el cruce de la calle del Mar, sube por Paz y san Vicente, plaza del Ayuntamiento para terminar en Marqués de Sotelo.

A la hora indicada partirá, en sentido contrario y desde la puerta del Ayuntamiento, la “Baixada de Glòria”, con un representante de cada una de las escuadras que van a desfilar, que serán capitaneados por los ganadores del premio Juan Parera del año anterior, es decir, los mejores cabos de cada bando en el 15ª entrada. Con la música una “marcha dianera” (“Un moble més”) desfilarán hasta el Parterre donde la banda interpretará el himno de la Federación Valenciana de Moros i Cristianos, para comenzar a las 17:00 el desfile del bando cristiano.

Mientras tanto, en la calle san Vicente y en la plaza del Ayuntamiento, un espectáculo medieval entretendrá a los espectadores para dar tiempo a la llegada de los caballos de gala de la Policía Local y una de las novedades de este año: La carroza de las Dames del Rei Conqueridor, que estará presidida por la regina dels Jocs Florals de Lo Rate Penat, María Chaqués, y su “corte de amor”. El bando cristiano, con se compone de 16 escuadras, sin contar las que saldrán al final junto con la Capitanía, ostentada por la Coordinadora de MiC de Ciutat Vella, con Valentín García-Casarrubios en lo alto de la carroza que cerrará este bando. 

Poco después de las 18:00 horas debe haber llegado el Capitán Cristiano a la zona de la plaza del Ayuntamiento, inmediatamente seguido del grupo de la Capitanía Mora, ostentada por la Comparsa Benicalapech. La carroza del Capitán, Jaime Chacón, cerrará la espectacular capitanía a la que seguirán nada menos que 26 escuadras moras, distribuidas en grupos con varios ballets, caballos batidores y otras atracciones para que el desfile resulte más atractivo. Poco antes de las siete de la tarde debe empezar a desfilar la Padrina de la Festa, Rocío Gil, FMV 2018, con sus Hurís y con unos trajes “africanos” que cerrarán el desfile. Ese tipo de trajes tan especiales y llamativos también los llevarán los “Moros del Rif” y la escuadra de hombres de “Els Russafins”… Pero el espectáculo de música y color está garantizado, por las vistosas indumentarias y por las más de treinta bandas de música que desfilarán…

Se da la circunstancia de que este es el último acto oficial de las actuales Falleras Mayores de Valencia quienes, junto con el Concejal de Cultura Festiva, presidirán esta 16º edición que culmina las Fiestas de Moros i Cristians del Cap i Casal.

Justo antes de las Hurís, desfilará también la escuadra dels “Ben Informats”, con representantes de los medios de comunicación que se ocupan de la actividad festiva en Valencia.