La Generalitat Valenciana valora l’ajuda a les Falles com a Patrimoni de la Humanitat en 5.000 euros

0
349

La quantitat que la Generalitat Valenciana va concedir a les Falles en 2019 com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per a la difusió, promoció i foment del Patrimoni UNESCO va ser de 1.960,20 €, la quantitat rebuda per l’Ajuntament en 2018, va anar de 2.842,67 € i en 2017 la subvenció concedida va ser de 5.000 €, molt per davall d’altres municipis i entitats de la Comunitat en cadascuna de les convocatòries.

El 29 de setembre la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, liderada per Vicent Marzà de la Coalició Compromís, a través de la seua directora General de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga del PSOE-PV, convocava per al 2020, les subvencions les destinades a la difusió, promoció i foment del patrimoni de la Comunitat Valenciana declarat per la UNESCO patrimoni mundial o immaterial de la humanitat, amb un import total destinat a la subvenció de tan sols 50.000 € i amb un termini de presentació de sol·licituds que anava de l’1 d’octubre al 2 de novembre de 2020, publicant-se la resolució de concessió de les ajudes en el DOGV el 2 de desembre de 2020.

I el passat 23 de novembre la Direcció General de Cultura i Patrimoni concedia una subvenció a la Junta Central Fallera, per un import pírric de 5.000 €, ‘destinat a la difusió, promoció i foment del Patrimoni de la Comunitat Valenciana declarat per la UNESCO patrimoni mundial o immaterial de la Humanitat’. En la mateixa resolució es pot comprovar com el ‘Misteri d’Elx’ rep 10.000 €, i que poblacions de menor entitat i col·lectius reben la mateixa quantitat que l’Ajuntament de València per les seues Falles.

Tot això xoca de front i deixa en evidència, que el passat 15 de gener, i després de la reunió telemàtica mantinguda amb la Secretaria Autonòmica de Salut Pública per a declarar la no celebració de les falles al març, el President de Junta Central Fallera publicava i enviava als Presidents de Falla una ‘carta’ on en uns dels seus paràgrafs assenyalava que ‘A més a més demanaré a la resta d’administracions públiques implicació activa en la reactivació de la nostra festa i el seu manteniment com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat’.

Es planteja un interrogant, es podria arribar a pensar que aquesta ínfima subvenció es podria deure a la situació de pandèmia en enguany davant l’absència de celebracions, perquè dubte resolt, des de la declaració de les Falles per la UNESCO com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat en 2016, les ajudes que ha concedit al Generalitat Valenciana no han sigut majors, ja que en 2017, primer any, aquesta va ser de 5.000 €, en el 2018 va ser de la quantitat rebuda per l’Ajuntament va ser de 2.842,67 € i en 2019 de 1.960,20 €, molt per davall d’altres municipis i entitats de la Comunitat en cadascuna de les convocatòries.

CONVOCATÒRIA 2017:

CONVOCATÒRIA 2018:

CONVOCATÒRIA 2019:

NI AJUNTAMENT NI JCF, ES PRESENTEN EN 2020 A les dues AJUDES DE L’ESTAT, 704.000 € EN TOTAL, ON ES PODIEN HAVER BENEFICIAT LES FALLES COM A PATRIMONI CULTURAL IMMATERIAL DE LA HUMANITAT

MINISTERI DE CULTURA I ESPORT

-El passat 22 de setembre de 2020, el Ministeri de Cultura i Esport, a través de la Direcció General de Belles arts de la Sotssecretaria de Cultura i Esport (publicat en BOE el 7 d’octubre) convocava ‘Ajudes, en règim de concurrència competitiva, per a projectes de salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial corresponents a l’any 2020’, per un import total de 234.000 €. Les ajudes convocades (destinades a Comunitats Autònomes, Entitats Locals i Famílies i Institucions sense ànim de lucre) tenien per objecte la realització de projectes de documentació, investigació, transmissió, perpetuació, difusió i promoció del Patrimoni Cultural Immaterial. El termini de presentació de sol·licituds anava des del 08 d’octubre de 2020 al 06 de novembre de 2020.

Segons ha pogut comprovar aquest mitjà, en la proposta de resolució provisional de beneficiats i quantitat i desestimades de data 21 de desembre de 2020, ni la Generalitat Valenciana, ni l’Ajuntament de València van presentar sol·licitud per a aspirar a aquestes ajudes per a les Falles com a Patrimoni UNESCO.

De els 19 Ajuntaments (Andalusia, Castella-la Manxa, Castella-Lleó, Catalunya, Extremadura, Galícia, Illes Canàries, Múrcia i Madrid) beneficiats destaquen les ajudes concedides a:
-Ajuntament de Cimanes del Tejar, pel projecte ‘processe participatiu per a la investigació i posterior generació de continguts sobre el Antrujo de Velilla de la Reina (Lleó)’, amb 10.341,10€.
-Ajuntament de Torrebesses per ‘Projecte de salvaguarda i difusió de la tècnica de la pedra en sec relacionada amb els recursos hídrics de Torrebesses’, amb 7.220,00 €.
-Ajuntament Valverde de la Vora, per ‘Jornades de transmissió de coneixements sobre materials i tècniques tradicionals en l’arquitectura popular’, amb 12.723,75€.
– Ajuntament de Lugo, per ‘Trobades dels vells oficis vius’, amb 15.926,25€.
-Ajuntament de Candelaria, per ‘Pla de gestió i salvaguarda de la cerimònia’, amb 8.471,25€.
-O entre altres, l’Ajuntament de Calasparra, per ‘El patrimoni cultural immaterial de l’arròs de Calasparra: documentació i difusió per a la seua salvaguarda, amb 11.921,25€.

-El 14 de juliol de 2020 el Ministeri de Cultura i Esport, a través de la Direcció General de Belles arts de la Sotssecretaria de Cultura i Esport (publicat en BOE el 17 de juliol), convocava ‘Ajudes per a projectes de conservació, protecció i difusió de béns declarats Patrimoni Mundial, corresponents a l’any 2020’, per un import total de 470.000 €. El termini de presentació de sol·licituds, anava des del 20 de juliol de 2020 fins al 3 de setembre de 2020.

Segons ha pogut comprovar aquest mitjà, en les resolucions de sol·licituds admeses i denegades (publicades el 16 i 19 d’octubre en el BOE), ni l’Ajuntament de València ni l’òrgan autònom Junta Central fallera va presentar sol·licitud per a aspirar a aquestes ajudes per a les Falles.

De els 34 Ajuntaments i entitats culturals d’Espanya, beneficiades destaquen les concedides a:
-Ajuntament de Toledo per el ‘Projecte d’execució per a l’harmonització de la senyalística informativa en l’àmbit de la ciutat de Toledo declarat Patrimoni de la Humanitat’, amb l’import de 21.595,50 €.
-Ajuntament de Puente Viesgo pel projecte ‘Jornades tècniques de mostrar art rupestre en els inicis del Tercer Mil·lenni’ la quantitat concedida de 15.246,00€.
-La proposta de l’Ajuntament d’Alcalá de Henares ‘Redacció del projecte d’adequació museogràfica del centre d’interpretació Alcalá Medieval i el recinte emmurallat’, amb 9.600€.
-Associació Municipis Camí de Santiago per ‘Reactivació del camí francès’ amb 30.600€.
-Ajuntament de Sant Cristóbal de la Llacuna per ‘Elaboració, disseny i impressió de la guia arqueològica de Sant Cristóbal de la Llacuna’ amb 12.867,30€.
-O entre altres, a l’Ajuntament d’Elx per ‘Memòria per a les actuacions de Manteniment, conservació i protecció de la Ruta del Palmerar’ per 41.903,46€.