La visita als monuments serà l’acte principal del Dijous Sant a València

0
235

La Setmana Santa Marinera de València, festa d’interès turístic nacional, aconseguirà el Dijous Sant amb la celebració del primer dels seus tres actes col·lectius (aquells en els quals participen les 31 germanors que integren aquesta festa). Es tracta de la Visita als Sants Monuments, un acte que data de 1929 i que compta amb diverses peculiaritats: es realitza amb l’únic acompanyament de tambors i amb la presència de vestas, doncs no estan presents imatges, passos, personatges bíblics i corporacions armades (és a dir, granaders, longinos, pretorianos i sayones).
Les germanors recorren les quatre feligresías (Santa María del Mar, Rosario, Crist Redemptor, Los Angeles) a pas de marxa ordinària i són els germans majors dels col·lectius que formen la Setmana Santa Marinera els qui encapçalen aquesta visita, juntament amb una representació de la Junta Major i de les autoritats civils i eclesiàstiques. Ells seran els que entrin en els quatre temples parroquials per resar davant el Sant Monument (un altar adornat amb flors en el qual es dipositen les Sagrades Formes).
Així, a les 20.00 hores, les germanors es concentren a la plaça del Tribunal de les Aigües per, després de la celebració de l’Acte de la Profecia a l’interior de l’església Santa María del Mar, començar la Visita als Sants Monuments amb el següent itinerari: plaça Tribunal de les Aigües, Avinguda del Port, Crist del Grau, Ernesto Anastasio, Francisco Cubells, Rosario, Mediterrani, Reina, Pintor Ferrandis, Escalante, Marina, plaça La nostra Senyora dels Àngels.
Després de la Visita als Sants Monuments, es desenvolupen diverses processons de recolliment i, fins a ben entrada la matinada, és tradicional visitar les imatges que estan exposades en domicilis i locals socials.

Processó a Picassent i visita d’imatges
Al matí, la Real Confraria de Jesús en la Columna es traslladarà a les 08.30 hores al Centre Penitenciari de Picassent per realitzar un Viacrucis amb la seva imatge titular de Jesús lligat en la Columna (obra de Carlos Román i Francisco López, 1984).
A les 11.00 hores, la Corporació de Granaders de la Verge visitarà els locals on se situen les imatges titulars de les confraries de la Setmana Santa Marinera adscrites a la parròquia La nostra Senyora dels Àngels. En cadascuna d’elles es resarà una oració en record dels morts i familiars.
A les 16.30 hores, representants de les germanors que pertanyen a l’església La nostra Senyora dels Àngels realitzaran una visita a les imatges situades a les cases particulars.
Sis processons nocturnes
Després de la Visita als Sants Monuments, continuaran els actes als carrers del Marítim. Un d’ells serà la Trobada de la Verge amb el Santíssim Crist dels Afligits que organitza la Germanor del Santíssim Crist dels Afligits a les 22.00 hores i que es realitzarà al carrer José Benlliure 92. En finalitzar, processó del Crist dels Afligits portat a coll pels confrares.
També a les 22.00 hores la Germanor del Sant Calze del Sopar traslladarà el seu pas titular (Sant Calze del Sopar) des del seu local social al carrer Vicente Brull 93 fins a la parròquia de Crist Redemptor-Sant Rafael, situada al carrer de la Reina.
La Pontifícia i Real Germanor del Santíssim Crist de la Concòrdia celebrarà la Processó del Silenci a les 23.00 hores des del carrer Noguera, 11.
A les 23.50 hores, la Corporació de Pretorianos i Penitents realitzarà la Processó de les Torxes amb la imatge de Jesús Nazareno (Bernardo Morales, 1848), portat a coll, des del carrer Rosario nº84 fins a la plaça Església del Rosario.
A les 24.00 hores la Germanor del nostre Pare Jesús Nazareno realitzarà la Processó del Silenci amb la imatge de la Segona caiguda de Jesús. Sortiran des de la plaça del Tribunal de les Aigües. La imatge és portada a coll per confrares de la germanor recolzats per personal del SAMU de València.
Finalment, a les 24.00 hores, la Germanor del Santíssim Crist del Salvador i de l’Empara celebrarà un Viacrucis de la Joventut. Estarà presidit pel Crist del Salvador i de l’Empara (obra de Francisco Teruel, 1943), que serà portat a pit. Sortiran des de la parròquia Crist Redemptor-Sant Rafael al carrer de la Reina.