Les Falles de la igualtat

0
247

Les prop de 900 comissions falleres de València i les seues comarques reben un estendard amb el lema ‘Som Igualtat’, que lluiran en els seus monuments com ja feren amb el ‘No a la violència de gènere’

La Diputació de València ha reunit aquest dilluns a prop de 3.000 falleres i fallers en la tradicional recepció que obri la setmana gran de la festa en la Plaça Manises. Aquest acte, “molt volgut pel col·lectiu faller perquè pot compartir una matinal festiva amb la fallera major de València i la seua Cort d’Honor”, segons explica el president, Jorge Rodríguez, ha servit enguany per a proclamar l’aposta de la corporació per la Igualtat.

“Igualtat entre homes i dones, però també entre municipis i persones”, ha continuat Rodríguez, que ha posat en valor “aquesta festa oberta i participativa a la qual cada any estan convidades les prop de 900 comissions falleres del Cap i Casal i les comarques valencianes”. Una recepció que en aquesta ocasió ha servit perquè “la Diputació i les Falles llancem un crit unànime en favor de la Igualtat entre persones, siga el que siga el seu gènere i procedència”.

La Diputació, que entre el seu personal compta amb un 60% de dones, ha lliurat a cada comissió un estendard amb el lema ‘Som Igualtat’, i el president ha instat a les falleres i fallers a col·locar aquestes banderoles en els seus monuments i després en els casals, amb l’objectiu de “fer visibles missatges com el de la Igualtat o el rebuig a la violència de gènere”. Per a Rodríguez, “les Falles són un potent vehicle de transmissió de valors socials”, i est és l’únic requisit de l’actual govern provincial per a concedir l’ajuda que cada any destina la corporació a les comissions falleres de la província.

La fallera major de València, Rocio Gil, ha coincidit amb el president de la Diputació en “el potencial de les Falles per a conscienciar a la societat sobre determinats valors, com és la lluita per la igualtat d’oportunitats entre homes i dones”. Rocío Gil ha agraït a la Diputació que implique a les comissions falleres en aquestes campanyes de sensibilització “perquè tots puguem viure en una societat més justa i igualitària”.

Rocío Gil ha celebrat “l’organització d’aquesta recepció multitudinària en la qual tenim l’oportunitat de compartir una jornada festiva molt propera amb totes les falleres i fallers” i ha insistit en el missatge que comparteix amb la Diputació, adaptant-ho al col·lectiu faller: “La dona juga un paper fonamental en les Falles”.
Falles en les comarques valencianes

Com cada any, per l’escenari de la plaça Manises han desfilat una a una les 52 juntes locals falleres, que representen la festa en les desenes de municipis valencians que viuen les Falles amb la mateixa intensitat i dedicació que les comissions del cap i casal. “Est és el nostre reconeixement a les comissions que mantenen vives les Falles en les comarques valencianes, i amb elles una festa que és Patrimoni de la Humanitat”, ha assenyalat el president de la Diputació.

En el mateix escenari en el qual els representants de les juntes locals han arreplegat l’estendard amb el lema ‘Som Igualtat’, de mans del president i la fallera major de València, la vicepresidenta, Mª Josep Amigó, ha fet lliurament a Rocío Gil d’un altre estendard amb el lema falles sostenibles, una altra de les iniciatives en les quals s’ha implicat la corporació, a través de l’àrea de Medi ambient que dirigeix Josep Bort.

La recepció fallera de la Diputació de València ha estat amenitzada per la música de l’Ànec, una de les orquestres habituals en els actes festius de les comissions, amb la qual la corporació ha volgut que les falleres i fallers es trobaren com a casa.