“L’Estoreta” de Sevilla-Dénia encetarà un any més la Cremà de totes les Falles de València

0
268

La Falla dels carrers Sevilla-Dénia i Germanies realitza un acte únic al Barri de Russafa i a tota la ciutat de València què desperta l’interés de veïns i visitants pel fet tant d’estar arrrelat a la festa fallera com per la seua pèrdua a favor de la profesionalització en la creació de falles.

Es tracta de “l’estoreta velleta”, en la qual les xiquetes i xiquets de la comissió recorren els establiments del barri demanant els “trastos vells” per a “l’estoreta”, repetint una i una altra vegada la famosa tornada “Hi ha una estoreta velleta per a la falla de Sant Josep, del tio Pep?” armats amb instruments i caçoles per tal de fer-se sentir pel barri. Un acte que té lloc en la vesprada del 19 de març i en el qual aprofitem per cremar estris vells o trencats, i que ja no anem a utilitzar, com ara cadires, decorats, etc.

Amb la complicitat de les veïnes, els veïns i els comerços de la barriada, coneixedors de la nostra tradició, la fem encara més gran ja que elles i ells ens guarden caixes de cartró i fusta durant els dies previs per tal que els menuts de la comissió els arrepleguen hores abans que s’acaben les Falles.

Aquesta activitat va nàixer fa més de cinc dècades a la comissió. Com que la Fallera Major Infantil era l’encarregada de botar-li foc a la falleta infantil, i la Fallera Major feia el mateix amb la gran, “l’estoreta” de Sevilla-Dénia va nàixer per tal de donar protagonisme a la figura del president infantil, per la qual cosa “l’estoreta” era muntada per tal que el xiquet també tinguera alguna cosa que encendre, com les Falleres Majors.

Fins i tot alguns dels més menuts aprofiten “l’estoreta” per donar els seus primers pasos com a artistes fallers, i setmanes abans de falles preparen ninots de paper i cartró, com es feien antigament, i que després afegiran a “l’estoreta”. Amb totes estes premises, “l’estoreta” esdevé totalment respectuosa amb el medi ambient ja que fem servir materials no contaminants.

Tant ha arrelat “l’estoreta” a la comissió que fins i tot els anys que no hem tingut president infantil o Fallera Major Infantil s’ha continuat realitzant. Una tradició què hem pasat de pares a fills i de la qual ens sentim orgullosos a la nostra comissió. La primera cremà en la nit de Sant Josep.