Programa de Moros i Cristians Alcoi 2019

0
380

A continuació deixem el programa de Moros i Cristians d’Alcoi 2019. Aquestes festes estan organitzades per l’Associació de Sant Jordi. Es duen a terme sota els auspicis de l’Excel·lentíssim Ajuntament d’Alcoi.
Guia d’actes i itineraris de Moros i Cristians d’Alcoi

Els Moros i Cristians d’Alcoi estan declarats com a Festa d’Interès Turístic Internacional.

Dilluns 22 d’Abril

8.30 h. – Santa Missa en la Panoquia de Santa María, amb el Cor Veus Blanques, en la qual podran rebre-la Primera Comunió els Glorieros lnfantiles.

Glòria Infantil – Desfilada de la infantesa festera.

FORMACIÓ.- El Bàndol Moro anirà acompanyat per la Corporació Musical Primitiva i el Bàndol
Cristià per la Societat Musical Nova.

HORARI I ITINERARI.- Comença a les 12.00 hores en el Partidor i segueix per Sant Nicolau,
plaça d’Espanya, passant pordelante de l’Ajuntament, i carrer SantTomàs, acabant sobre les
l4.00 horasante l’església de Sant Jordi. A la finalització, mascletà en la plaça d’Espanya.

Dimarts 23 d’Abril – PROCESSÓ DEL TRASLLAT D’ALCOI

Devots i festers traslladen la imatge de San Jorje, el xicotet, des del seu temple a la Parròquia de Santa María. lntervienen la Societat Unió Musical, la Societat Musical Nova i la Corporació Musical Primitiva. En finalitzar s’oficiarà una Missa en honor al Patró.
HORARI I ITINERARI DE LA PROCESSÓ DEL TRASLLAT D’ALCOI

A les 20.15 hores s’inicia desdela església de Sant Jordi i segueix pels carrers Sant Tomàs, l’Escola, Mossèn Tonegrosa, Sant Francesc, plaça Ramón y Cajal, Sant Nicolau, plaça d’Espanya, Pintor Gasanova (Major) i placeta del Fossar.

Dimarts 30 d’Abril – TRIDU D’ALCOI

A les 20.15 hores, solemnes cultes al Sant Patró en la Parròquia de Santa Marla, acompanyats per la Capella de la Corporació Musical Primitiva i els Cors de la Coral Polifònica Alcoiana i el Grup Cantaires d’Alcoi.

Divendres 3 de maig – FESTA DEL PASDOBLE D’ALCOI

A les 19.30 hores desfile de les Corporacions Musicals, des de laavenida del PaIs Valencià, (en l’encreuament amb el carrer de Santa Llúcia), fins a la plaça d’Espanya, on s’interpretarà conjuntament portodas les bandes participants el Himne de la Festa.

En finalitzar, castell de focs artificials en el pont de Sant Jordi. NIT DE L’OLLA D’ALCOI

Sopar típic de festers i músics en cada Filà. Posteriorment desfilada cap a la plaça d’Espanya.
HORARI I ITINERARI NIT DE L´OLLA D’ALCOI

Des de les 21 :30 a la I de la nit. Les Filaes arrancaran des de Sant Nicolau (a la Font Redona), entrant en la plaça per davant de l’Ajuntament i finalitzant darrere del Castell. També arrancaran des de l’avinguda del Pals Valencià (a l’altura de l’encreuament on el carrer Bambú), entrant en la plaça pordelante delbar ldealyfinalizando darrere del Castell.
Trilogia de la Festa de Moros i Cristians

Amb aquests actes, Alcoi commemora anualment una gesta de la Reconquesta i l’Especial protecció de Sant Jordi l’any 1276.

Dissabte 4 de maig.

A les 5.00 hores, Missa del fester en la Parròquia de Santa Marla.
DIANA

A les 5.45 hores serà hissada l’ensenya de la Creu al Castell. Després del rés de l’Ocell María i de la interpretació del Himne de la Festa es nicia aquesta desfilada. Cada Filà estarà representada per una esquadra amb deu festers i el seu cap, i anirà seguida porsu banda de música.
HORARI DE LA DIANA D’ALCOI

La prmera Filà arranca a les 5.50 horasy l’última sobre les 7.45 hores. ITINERARI DE LA DIANA D’ALCOI

S’inicia en la plaça d’Espanya enfront de l’Ajuntament i seguint per Sant Tomàs, església de Sant Jordi, Sant Jaume fins a l’inici del Pont, reiniciant al carrer SANT JORDI amb el carrer Bambú, finalitzant davant el Sant Jordi. Ix de nou des de l’avinguda del País Valencià, a l’altura del carrer Sant Llúcia, i sIgue per Sant Llorenç, Sant Francesc,
finalitzant a l’altura de la placeta de la Creu Roja. Arranca novament en el Partidor i discorre per Sant Nicolau, finalitzant en la plaça d’Espanya.
ENTRADA DE CRISTIANS D’ALCOI

Desplegament dels Campions de la Creu, estampa del romancerode l’època del rei Jaume I el Conqueridor. Simbolitza la concentració de forces cristianes en defensa de la Vila d’Alcoi.
HORARI I ITINERARI ENTRADA DE CRISTIANS D’ALCOI

S’inicia a les 10.30 hores en el Partidor i segueix per Sant Nicolau, plaça d’Espanya (el Capità arriba a la plaça sobre les 11.15 hores fent-se-li lliurament de les claus de la Vila), segueix per Sant Llorenç, acabant alfinalde l’avinguda del País Valencià.
ENTRADA DE MOROS D’ALCOI

Fantasia de la sumptuositat oriental que evoca les formacions morunes del cabdill AbAzraq que van assetjar la Vila d’Alcoi.
HORARI I ITINERARI D’ENTRADA DE MOROS D’ALCOI

S’inicia a les 17.00 horâs i el Capità arriba a la plaça sobre les 17.45 hores. Se segueix el mateix itinerario que en l’Entrada de Cristians.

Diumenge 5 de maig – SEGONA DIANA D’ALCOI

Té característiques similars a la Primera Diana, però és un acte amb especial participació de la infantesa festera.
HORARI I ITINERARI DE LA SEGONA DIANA D’ALCOI

A les 8.30 hores iniciaran la marxa els bàndols. Finalitza abans de les 11.00 hores. Els Moros iniciaran l’acte des de l’avinguda del País Valencià, a l’altura del carrer Bambú, fins a la plaça d’Espanya i acabaran en el Caslillo, desfilant per davant del Cercle Catòlic d’Obrers. Els Cristians partiran de la Font Redona, hastâ la plaça d’Espanya i acabaran al Castell, passant pordelante de l’Ajuntament.
PROCESSÓ DE LA RELÍQUIA D’ALCOI

Trasllat de la Relíquia de Sant Jordi des del seu temple fins a la Parròquia de Santa Marta.

HORARI I ITINERARI DE LA PROCESSÓ DE LA RELÍQUIA D’ALCOI

S’inicia a les 11.00 hores en el temple de Sant Jordi i segueix pels carrers de Sant Tomàs, I’Escola, Mossèn Torregrosa, Sant Llorenç, plaça d’Espanya i Pintor Casanova (Major) a la Parròquia de Santa Marfa, finalitzant sobre les 12.00 hores.

A continuació, solemne Missa Major, interpretant-se la Missa a Sant Jordi, d’Estimant Blanquer Ponsoda per l’Orquestra Simfònica Alcoiana i els Cors: Grup Cantaires, Coral Polifònica Alcoiana, Veus Blanques i Cor del Treball.

A les 14.30 hores mascletà en la plaça d’Espanya.
DIANA VESPERTINA DEL CAVALLET D’ALCOI

A les 18.00 hores, des de la Font Redona fins a la plaça d’Espanya, a càrrec de les Filaes Realistes i Barbarescos.
PROCESSÓ GENERAL D’ALCOI

Es retorna la Relíquia i la imatge eqüestre de Sant Jordi al seu temple.
HORARI I ITINERARI PROCESSÓ GENERAL D’ALCOI

Empiezaa les 19.30 hores ytermina sobre les 21.30 hores. Els festers i devots es con centrarán en la placeta del Carbó per a pujar pel carrer Pintor Casanova (Mâjor) on s’incorporarà el Clergat, Relíquia y Autoridades, seguint per la plaça d’Espanya, Sant Nicolau, plaça Ramón y Cajal, Sant Francescr Mossèn Tonegrosa, I’Escola, Sant Tomàs altemplode Sant Jordi.

Assemblea General de l’Associació de Sant Jordi amb bandera i Sant Jordiet (Primers Trons, Mayorales, Associats honoraris i Junta Directiva) imatge de Sant Jordi, Relíquia del Sant, Reverend Clergat y Autoridades.

RETRETA D’ALCOI

Desfilada informal de festers sobre carrosses engalanades i il·luminades i acompanyades amb xaranga de música.
HORARI I ITINERARI RETRETA D’ALCOI

Comença a les 23.30 hores a la Font Redona i segueix per Sant Nicolau, plaça d’Espanya, per davant de l’Ajuntament, i Sant Tomàs per a acabar davant l’església de Sant Jordi.
Actes de Moros i Cristians Alcoi 2019 del dilluns 6 de maig.
CONTRABAN

A les 8.00 hores, en la plaça d’Espanya se celebrarà aquest antic acte entre les Filaes Andalusos i Llauradors.
GUERRILLES

Desplegament aïllat de Filaes en escaramusses amb foc d’arcabusseria, per diversos carrers de la població, excepto en la plaça d’Espanya i voltants. Comença a les 8.45 hores i acaba a les 9.45 hores.

Ales 9.45 hores es possessionaran del Castell el Capità Cristià amb el seu Filà Tomas Inas i l’Alferes
amb el seu Filà Muntanyesos. La Filà del Alférez ocuparà la segona planta.ESTAFETAY AMBAIXADA MORA D’ALCOI

A les 10.00 hores l’Estafeta (Genet moro) intima la rendició del Castell, ayante la negativa tornarà en veloz carrera porla carrer Sant Nicolau. Arriben a continuació l’Ambaixador Moro i el seu escorta, realitzant-se l’Ambaixada mora des de la plaça al Castell.
ALARDO DEL MATÍ D’ALCOI FORMACIÓ, HORARI I ITINERARI DEL ALARDO DEL MATÍ DE ACOY

Acabat el parlament sense acord, comença el Alardo o batalla d’arcabusseria.
Sobre les 11.00 hores ixen del Castillo el Capità i l’Alferes Cristià seguits de les seues hosts.

Ales 16.15 hores es possessionaran del Gastillo el Capità Moro amb el seu Filà Magenta i l’Alferes amb
el seu Filà Gordón . La Filà de l’Alferes ocuparà la segona planta.

ESTAFETA I AMBAIXADA CRISTIANA D’ALCOI

A les 16.30 hores té lloc l’Estafeta i Ambaixada amb iguals característiques a la realizadâ al matí, però amb signe cristià.

ALARDO DE LA VESPRADA D’ALCOI

Acabada l’Ambaixada, nova batalla d’arcabusseria amb el mateix itinerari que en el matí, però sent el Captán i l’Alferes Moro els que salen del Castell sobre les 17.30 hores. Els seguiran les mateixes Filaes que en elAlardo del matí. El Capità i Alferes Moro, juntament amb els seus Filaes, ealizarán l’encare en el mateix lloc que en el matí i les altres Filaes del seu bàndol seguiran el mateix recorregut que va realitzar el bàndol cristià.
Les guerrilles de la plaça d’Espanya les realitzaran el bàndol moro retrocedint i el bàndol cristià
avançant. Al fìnal té lloc la lluita amb arma blanca i la presa del Castillo pels cristians. El
foc de les Filaes acaba enfront de la iglesa de Sant Jordi, abans de les 20 hores.
ACOMPANYAMENT DE LA IMATGE DE SANT JORDI D’ALCOI

Acabada la lluita, els Capitans i Alferes es dirigiran donant la volta a la plaça, a la Parròquia de Santa María (placeta del Fossar) on se’ls unirà laAsamblea General de laAsociación de Sant Jordi i el xiquet Sant Jordiet amb el seu Filà, acompanyant, tots junts, a la imatge de Sant Jordi, elXicotet, pel carrer Pintor Casanova (Major), plaça d’Espanya (pordelante delAyuntamiento) i carrer SantTomàs a la seua església titular, per a orar en acció de gràcies al Sant Patró.

APARICIÓ DE SANT JORDI D’ALCOI

A les 21.30 hores se celebrarà laAparción de San Jorgesobre els merlets del Castell, entre els sons del Himne de la Festa. Durant l’aparició, es dispararà un CASTELL DE FUEGOSARTIFICIALES.
SOPARETS D’ALCOI

Sobre les 22.00 hores, després de l’eixida del castell del Sant Jordiet, se celebra aquest tradicional i desenfadat acte en la plaça d’Espanya i voltants.