Sabies que hi ha Falles en les Illes Balears?

0
697

Des de 1994 les tradicions de València també se celebren a Mallorca. L’exemple ho encarna la Falla El Toro, a la qual no li falta cap ingredient.

Les Illes Balears també se sumen cada any a la celebració d’una de les festes més conegudes internacionalment: les Falles. 7 Televalencia vol posar l’accent principalment en la Falla El Toro de Mallorca, que enguany compleix 25 anys i és l’única que ha aconseguit sobreviure,en l’illa major de l’arxipèlag balear, a la crisi econòmica i les dificultats que comporta traslladar i plantar els monuments en l’illa.

La presidenta de la la comissió de la citada Falla, Elena Gutiérrez, i la seua Fallera Major, Elena Calderón, van estar en el plató de ‘Vive las Fiestas’ i van assegurar que enguany seria especial pel seu quart segle de vida. Encara que, tal com va destacar Gutiérrez, no ha sigut facil complir anys, ja que  “cada any és un esforç i una lluita”, però al final tot es duu a terme amb “molt esperit faller”.

Així també ho va constatar la màxima representant de les festes josefines a Mallorca, qui va assegurar sentir-se orgullosa d’ostentar el càrrec, especialment en una efemèride especial. Calderón va confessar que ha començat el regnat amb nervis i il·lusió, i va subratllar el suport que està rebent per part de la comissió “perquè estan fent tot el possible perquè ho gaudisca”.

Pecualiaritats

La Falla El Bou Mallorca és una falla a l’ús, a la qual no li falta cap ingredient propi d’aquesta festa valenciana. De fet, en un lloc privilegiat, en Port Adrià Calvià, s’alcen els monuments, i durant tres dies, la gastronomia, la pólvora i la música, amb adn 100% valencià,són les protagonistes. I per a açò, són músics, artistes fallers i pirotècnics els que es desplacen fins a allí. Enguany, les dates triades han sigut els dies 13,14 i 15 d’abril.

7 Televalencia també va parlar amb l’encarregat de dissenyar els monuments enguany ( com en 2017), Jordi Palanca. Des del seu taller a València, va relatar la seua experiència de plantar a Mallorca.