Una app de realitat augmentada permetrà veure la Falla Municipal 2021

0
528

La Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital i la Universitat Politècnica de València han col·laborat amb l’artista faller Antonio Segura Dulk per a crear una aplicació mòbil de realitat augmentada que simula la falla municipal de 2021 durant aquesta setmana, des de la plantà oficial fins a la cremà.

Carolina Pascual, Consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, ha assistit aquest dilluns a la plantà virtual de la falla, en la plaça de l’Ajuntament, juntament amb l’alcalde de València, Joan Ribó, la vicealcaldessa, Sandra Gómez, i el rector de la Universitat Politècnica de València, Francisco Mora, que ha comptat també amb la presència dels creadors, l’artista valencià Dulk i Alejandro Santaeulalia.

Un acte al qual també han assistit el secretari autonòmic d’Innovació i Avanç per a la Societat Digital, Jordi Juan, la directora general d’Innovació, Sonia Tirado, i l’investigador encarregat del desenvolupament tecnològic del projecte, Álvaro Sanchis, qui ha fet una demostració de l’aplicació en la mateixa plaça de l’Ajuntament, lloc que hauria albergat el monument si les festes hagueren pogut celebrar-se.

Carolina Pascual ha afirmat que les tecnologies “ens han ajudat a relacionar-nos en els pitjors moments de la pandèmia i ara també ens ajuden a viure experiències tan importants i de celebració col·lectiva, com les Falles, encara que siga perquè de manera virtual puguem gaudir d’unes festes tan emblemàtiques per a la ciutat”.

A més, ha indicat que la innovació “no és una fi en si mateixa, sinó un instrument per a poder aconseguir diferents objectius i, entre ells, la part emocional i artística, que té un significat molt important per a totes i tots”.

Francisco Mora, rector de la UPV, ha assenyalat que, a través d’aquesta aplicació, “es vol mantenir la flama de l’esperit faller, que les persones passegen pel carrer i puguen, gràcies a la realitat augmentada, gaudir del monument en el lloc on hauria d’estar, recordant-nos que tornarem ací, que tornarem a tenir monuments grans, que és el que a tots ens agrada, a la sociabilització i a la gent al carrer. La tecnologia no ho substitueix, però ens ajuda a mantenir i recrear aqueix esperit”.

En aquest context s’ha presentat l’aplicació mòbil Dulk Falla 2021. Aquesta aplicació desenvolupada amb talent artístic i tecnològic valencià, per Unit Experimental de la Universitat Politècnica de València, permetrà descobrir el treball que Antonio Segura Dulk ha dissenyat per a la falla de totes i tots els valencians.

El lema de la falla municipal, titulada “Protegeix allò que estimes”, convida a ser part activa en la preservació de les espècies i més conscients sobre la salut del planeta, i responsabilitat que les persones poden en la seua deterioració.

Aquesta app ofereix la possibilitat de descobrir el monument a través de la realitat augmentada. A més de presentar la falla, l’aplicació disposa d’una sèrie de màscares mitjançant filtres d’Instagram, amb les quals l’usuari pot convertir-se en els animals creats per Dulk per a la falla.

A més, l’aplicació també es converteix en una eina d’aprenentatge a través de la secció Fauna en la qual ofereix la possibilitat d’aprendre més sobre l’hàbitat, costums i estat de conservació d’algunes de les espècies que componen el ric univers de la falla municipal.

A partir d’hui, 15 de març, dia de la plantà, està disponible aquesta app tant per a iOs com per a Android. La possibilitat de veure la falla municipal en el móvil o dispositiu a través de l’aplicació, tindrà lloc en exclusiva durant els dies grans de la setmana fallera, entre el 15 i el 19 de març de 2021, sempre en els voltants de la plaça de l’ajuntament de València.

En definitiva, des de la plantà fins a la cremà es podrà visualitzar la falla en la ubicació per a la qual ha sigut concebuda i en les dates en les quals haguera estat en millors circumstàncies. La nit de la cremà la falla desapareixerà, seguint el simbolisme purificador del foc.