València dispararà mascletaes pels barris, a més de les 19 de la plaça de l’Ajuntament

0
637
A més de les 19 mascletaes compromeses per a les pròximes festes de Falles, l’Ajuntament de València vol ampliar els trets als barris, segons l’experiència de les passades festes. Les Falles 2021, celebrades de manera extraordinària al setembre a causa de la pandèmia, van permetre que, per primera vegada, les tradicionals mascletaes arribessin a nombrosos punts de la ciutat. El regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, ha informat els mitjans de comunicació sobre aquests assumptes, després de la reunió amb l’Associació de Pirotècnics de la Comunitat Valenciana, Piroval.

Galiana ha reafirmat, al final de la trobada, el “compromís del Govern Municipal amb el sector pirotècnic, tal com es va anunciar dies enrere en l’Assemblea de presidents de Falles, i la decisió de mantenir aquest programa de pirotècnia, en principi amb les 19 mascletaes en la plaça de l’Ajuntament, a més d’altres convocatòries”. Però a part d’això, ha afegit el regidor, “volem continuar amb les mascletaes en els barris, que va ser un compromís que va realitzar l’alcalde, Joan Ribó, en les passades festes, i que volem mantenir”. Galiana ha recordat que, malgrat la situació actual de l’evolució de la pandèmia, “encara queda molt temps d’aquí a març, i esperem que la ‘sisena ona’ baixi i puguem gaudir de la pirotècnia”.

No obstant això, ha afegit l’edil, “si per les circumstàncies sanitàries, els trets de les mascletaes no poguessin realitzar-se en la plaça de l’Ajuntament, el nostre compromís és gastar en aquesta activitat el mateix pressupost que altres anys. Tenim un pressupost destinat a pirotècnia i passi el que passi, continuarà destinat a pirotècnia. Si arribat el moment no es poden fer trets en la plaça, perquè parlarem amb Piroval per a veure com i on es poden fer, però aquests recursos no es derivaran a altres conceptes”, ha afirmat el regidor. Segons ha indicat, el pressupost de la Junta Central Fallera previst per a aquest concepte ascendeix als 305.000 euros.

Galiana ha anunciat també l’obertura d’una línia de subvencions per a aquelles comissions de gastin pirotècnia en les seves Falles, i així mateix ha afegit que s’incrementarà el pagament que fa l’Ajuntament per cada mascletà, que passarà dels 7.500 euros per tret abonats al setembre a 8.000 euros. “A València –ha afirmat Carlos Galiana- hi ha pirotècnia en qualsevol festa i en qualsevol acte festiu, i nosaltres volem continuar protegint-la, i apostant per ella”.

A preguntes dels mitjans de comunicació, el regidor de Cultura Festiva ha recordat que “ara mateix estem en una situació radicalment diferent a l’any passat per aquestes dates, amb un gran percentatge de vacunats, i una gravetat i ingressos menor”. L’edil ha explicat que, segons les indicacions que les autoritats sanitàries realitzin a cada moment, es convocarà la Mesa de seguiment, “però ja tenim l’experiència de les Falles de setembre –ha subratllat- en les que les comissions falleres es van comprometre del tot amb un comportament exemplar, i la celebració no va tenir efectes sobre la pandèmia. Aquesta experiència –ha afegit- ens serveix per a actuar segons el que les autoritats sanitàries ens plantegen”.

Respecte al pròxim Nadal, el regidor de Cultura Festiva ha recordat que “des de l’Ajuntament complirem rigorosament qualsevol mesura que proposi la Conselleria de Sanitat: si cal anul·lar, retardar o modificar qualsevol acte, perquè així ho farem, pel bé comú”.

Per part seva, la presidenta de Piroval, María José Lora, ha agraït a l’Ajuntament l’atenció i el compromís per a ajudar al sector, i ha assegurat que aquest és “un treball de continuïtat”. Quant a la proposta d’ampliar els trets als barris, la representant de l’associació de pirotècnics, ha assegurat que és “una gran oportunitat per al sector i una molt bona idea: tot el que sigui disparar més és una bona notícia”, ha conclòs.