València encara no ha convocat el concurs de la il·luminació nadalenca 2020-2021

0
125

Ficats ja el mes d’octubre l’Ajuntament de València encara no ha convocat el tradicional concurs d’il·luminació i decoració ornamental amb motiu del Nadal 2020 i Cavalcada de Reyes 2021, que hauria d’instal·lar-se per a les pròximes festes.

Per contra, en la resta de grans ciutats d’Espanya ja va començar el muntatge a l’agost o setembre i en unes altres ja ha finalitzat el procés de licitació amb l’adjudicació de l’empresa per a la seua instal·lació i muntatge que es produirà aquest mes d’octubre. I la inauguració del qual es produirà entorn de la tercera setmana de novembre en la majoria de municipis espanyols.

Un concurs, el de la il·luminació nadalenca, que evidentment no és nou, i el que s’evidencia és una greu falta de previsió i d’interès per part de l’Ajuntament de València un any més, màximament en l’actual situació socioeconòmica actual.

Hauria de ser una mesura urgent per a incentivar l’activitat dels comerços, sobretot del centre històric, que està patint una baixa exponencial en les vendes i tancament de locals, a més de tenir una taxa d’atur del 32% en el districte de Ciutat Vella o el 47% en el barri de la Xerea, un dels seus barris.

La il·luminació decorativa nadalenca hauria de servir com com a impuls econòmic per a comerços i empreses i plantejar-ho com una estratègia de reactivació econòmica i recuperació, atractiu turístic i consum local. El Nadal ha de ser un motor cultural, social i econòmic, màximament en les actuals circumstàncies.

INSTAL·LACIÓ I PRESSUPOST EN LA RESTA DE GRANS CIUTATS
A Madrid, ciutat governada pel Partit Popular (José Luis Martinez Almeida), van començar la instal·lació el 15 de setembre, amb una població d’entorn de 3.266.126 d’habitants compta amb un pressupost per a la il·luminació d’entorn dels 3 milions d’euros. Barcelona, on governa Barcelona en Comú (Ada Colau), 2 de juny s’iniciava la licitació del concurs i el termini de presentació d’ofertes es tancava el passat 17 de juny per un import licitat d’1.712.891 € i amb una població d’1.636.762 habitants.

Des de l’Ajuntament declaraven que “La campanya nadalenca, amb més llums i de més qualitat, hauria de servir per a assentar la recuperació econòmica en el teixit comercial de la ciutat, o aqueixa és l’esperança municipal, que gastarà un 65% més que en 2019”.

A Vigo, ciutat governada pel Partit Socialista (Abel Caballero, a més president de la FEMP), començava el muntatge de les llums nadalenques el passat 18 d’agost, amb un pressupost de 1,1 milions d’euros per a enguany i una població de 295.364 habitants i que il·luminarà 334 carrers.

El regidor responsable ha explicat que en aquesta ocasió “comencem més primerenc que l’any passat perquè les normes estableixen que el treball ha de ser més lent amb més protocols de seguretat i es necessitaran 20 dies més que en el 2019».

L’empresa instal·ladora va declarar que “hem anticipat l’inici dels muntatges amb la finalitat d’abordar les directrius del Ministeri de Sanitat quant a prevenció de contagis per COVID-19 en l’entorn laboral sense deixar d’observar el compliment dels temps acordats”.

A Sevilla, governada pel Partit Socialista (Juan Espadas), va licitar el seu concurs el 5 de setembre, amb un pressupost de 962.913,86 € i una població de 688 592 habitants, seran 284 els carrers il·luminats, 90 carrers del centre i la resta per districtes.

Màlaga, ciutat governada pel PP (Francisco de la Torre) va començar la instal·lació el 18 d’agost, per un import de 800.000 € i amb una població de 574.654 €.

A Huelva, ciutat governada pel Partit Socialista (Gabriel Cruz) va començar el seu muntatge el 24 d’agost, el tinent d’alcalde responsable de l’àrea declarava que “suposa un avançament respecte a tots els anys a causa de les mesures preventives que imposa la Covid-19. Aquestes mesures preventives, per a poder garantir la seguretat dels treballadors, alentiran uns treballs que han arrancat amb la instal·lació d’estructures de suport del cablejat base per a la il·luminació ornamental”.” La previsió ve justificada, apunta l’edil, perquè l’objectiu de l’enllumenat nadalenc és contribuir a la dinamització comercial i turística de la ciutat, convertint-se en un focus d’atracció durant la temporada més important per a les vendes i el consum dels nostres comerciants i hostalers que estan patint en primera línia les conseqüències d’aquesta crisi sanitària i mereixen tot el suport, seguint sempre escrupolosament les mesures de seguretat que vagen marcant les autoritats sanitàries”.

Pontevedra, governada pel Bloc Nacionalista Galego (Miguel Anxo Fernández), va licitar el seu concurs el 12 d’agost, per un import de 165.300 €, amb una població de 83.029 habitants.

A València, en data d’avui, ni tan sols ha sigut fet públic el procés administratiu i la seua convocatòria, amb els seus respectius plecs, que hauria d’adjudicar el servei d’instal·lació i muntatge i disseny de la il·luminació per a les pròximes festes nadalenques. Cal recordar que en 2019, va eixir licitat per 121.000 € i que finalment es va adjudicar per 106.480 €, amb una població de 794.288 habitants.