València recupera la tradicional cavalcada i recepció als Reis d’Orient

0
449

València recupera enguany la tradicional Cavalcada de Reis amb el recorregut i protocol habituals. Melcior, Gaspar i Baltasar arribaran a la ciutat el pròxim dia 5 de vesprada per a trobar-se amb les xiquetes i els xiquets valencians i repartir els regals. L’Ajuntament acollirà la gran recepció als Reis Mags, que arribaran a la ciutat per mar, i que recorreran els principals carrers del centre urbà en una desfilada que estarà acompanyat per carrosses, ballarins, recreacions de personatges històrics valencians i l’estrela d’Orient, al costat d’altres protagonistes de la festa com el patge Miquel, la missatgera Caterina, el senyor Carbó, Dolça i la fàbrica de caramels, l’astrònoma Perseida o el becari Trapatroles. La cavalcada se celebrarà sota el lema general “Mission València Ciutat Neutra”.

Com és habitual en els últims anys, la Cavalcada de Reis se celebrarà sota una temàtica global que definirà el caràcter i la teatralització de tota la desfilada. En esta ocasió, i amb la mirada posada en les Missions València 2030 que la nostra ciutat impulsa amb l’objectiu de convertir-se en una urbs climàticament neutra, el lema triat és “Mission València Ciutat Neutra”. Xiquets i majors podran gaudir de l’arribada dels Mags d’Orient sense perdre de vista la importància d’apostar per hàbits i actituds de respecte amb el medi ambient, i per usos de consum sostenibles i responsables.

Així ho ha explicat el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, qui ha convidat tota la ciutadania, especialment els xiquets i xiquetes, a disfrutar de l’arribada a la nostra ciutat de Melcior, Gaspar i Baltasar. La presència dels Reis Mags a València és una oportunitat ideal per a llançar un missatge a les famílies sobre la importància d’educar i conscienciar sobre l’efecte de l’acció de les persones en àrees com l’alimentació, la mobilitat o el consum d’energia, ha explicat el regidor. A més, ha afegit Galiana, “sabem que enguany els Reis d’Orient tenen més ganes que mai d’arribar a València perquè és ací, precisament, on han decidit instal·lar enguany La Central, l’espai on han gestionat i coordinat tota la recepció de cartes, han embolicat tots els regals i han revisat les adreces de tots els xiquets i xiquetes per fer-los arribar allò que tant estan esperant… si han sigut bones i bons, clar”, ha subratllat.

Els Reis Mags arribaran per mar a la nostra ciutat, a bord d’un catamarà. Està previst que desembarquen en la Marina de València cap a les 16.30 hores, on el grup Iruixa i Skargots ja estarà des d’abans de l’arribada animant l’acte de recepció. El regidor Carlos Galiana i la fallera major infantil 2023, Paula Nieto rebran els Reis d’Orient, els quals faran allí mateix les primeres salutacions a les famílies, i a les xiquetes i xiquets que hagen anat a rebre’ls. Posteriorment, seran traslladats en vehicles municipals per a instal·lar-se en les carrosses reials preparades específicament per a ells i les seues comitives.

Inici a l’avinguda de Navarro Reverter

La Cavalcada de Reis 2023 partirà des de l’avinguda de Navarro Reverter a les 18.00 hores, i es desplaçarà pels carrers del General Palanca, General Tovar, carrer de la Pau, plaça de la Reina, i carrer de Sant Vicent, fins a arribar la plaça de l’Ajuntament, on seran rebuts per l’alcalde, Joan Ribó, acompanyat per la fallera major infantil, Paula Nieto. En arribar a l’edifici consistorial, Melcior, Gaspar i Baltasar es dirigiran a tots els xiquets i xiquetes des del balcó principal de l’Ajuntament. La desfilada tindrà un recorregut de 1,9 quilòmetres i una duració aproximada d’una hora i mitja.

La representació dels Reis Mags de 2023 recupera el president de la Interagrupació de Falles de València, Guillermo Serrano, com a Melcior; l’agent de la Policia Local de València i faller Felipe de los Ángeles, que representarà a Gaspar; i el venedor del Mercat Central Nady Dieunedort Nana, com a Baltasar.

La cavalcada comptarà amb la participació de 14 entitats ciutadanes i institucions, i un total de 21 companyies artístiques i agrupacions musicals, quatre d’elles arribades des de França. Totes elles oferiran un espectacle de dansa, música, màgia, llums i colors, estructurat en diferents seccions i coordinat per la companyia La Fam, responsable de la direcció artística. Participaran en la desfilada els cabuts i gegants històrics de la ciutat, al costat d’altres elements al·legòrics com l’Estrela d’Orient, l’Àngel anunciador i el Naixement, l’Astrònom Real, la Missatgera Caterina i els carters reals, la carboneria reial amb el Senyor Carbó, el patge Miquel, Dolça i la fàbrica de caramels, l’astrònoma Persèida o el becari Trapatroles, nou personatge que s’ha incorporat enguany.

Tres carrosses reals amb un seguici de ball i banderes

Després de tots ells arribaran, com a elements principals, les comitives dels Reis Mags: la carrossa del Rei Melcior (en color blau), la carrossa del Rei Gaspar (en roig) i la carrossa del Rei Baltasar (de verd), precedides pel seu seguici de ballarines i bandereres, dirigits cadascun d’ells per la seua capitana reial. Tancarà la comparsa la carrossa-llit ‘Al llit’, dissenyada per Marina Puche, amb la qual es convida els més xicotets a anar-se prompte a dormir, i la fantasia de Joguets.

Les persones assistents podran contemplar el desenvolupament de la cavalcada també en dos pantalles que estaran instal·lades a la plaça de l’Ajuntament, a un costat i a l’altre de l’edifici consistorial (a les cantonades dels carrers Periodista Azzati i de la Sang). Al balcó, el grup teatral Maduixa Teatre animarà l’arribada de la comitiva amb el seu espectacle “Pop’s Corn”. Tot això serà narrat en llenguatge de signes des de les pantalles i, de manera paral·lela, la desfilada es comptarà també a través de les xarxes socials institucionals de l’Ajuntament.

Col·lectius convidats

Les entitats ciutadanes i institucions que participaran en el recorregut amb carrosses especialment preparades per a l’ocasió seran les següents: Agrupació de Falles del Centre, Agrupació de Falles La Seu-Xerea-El Mercat, Falla Conde de Salvatierra-Cirilo Amorós, Altar del Sant Àngel Custodi, Agrupació de Penyes Valencianistes, Associació de Comerciants del Centre Històric, Ateneu Mercantil de València, IVASS (Institut València d’Assistència Social), À Punt, EMT València, Diputació de València, Llevant UD i València CF. Estes carrosses obriran el pas a les de la fallera major infantil, Paula Nieto, i la seua cort d’honor; i la fallera major de València 2023, Laura Mengó, i la seua cort d’honor.

Com en anys anteriors, l’Ajuntament ha convidat diversos col·lectius a gaudir de la cavalcada, i ha habilitat una zona especial per a persones amb mobilitat reduïda, perquè puguen accedir a la desfilada sense dificultats.

Tal com s’ha informat des del Centre de Gestió de Trànsit de l’Ajuntament, a partir de les 08.00 hores del dijous es tallarà a la circulació el tram del Passeig de l’Albereda entre el pont de les Flors i la plaça de Saragossa.

Per la seua banda, l’EMT també ha previst augments generalitzats en tota la xarxa en la vesprada del 5 de gener, amb l’objectiu de millorar les freqüències i facilitar els desplaçaments a la Cavalcada dels Reis Mags. Així, es reforçaran una vintena de línies: 4, 6, 9, 10, 11,16, 19, 26, 27, 28, 32, 35, 60, 62, 70, 71, 72, 73, 81 i 99.