Alboraia celebra la festa del “miracle dels peixets” ocorregut en 1348

0
704

L’Ermita del Miracle, en la localitat valenciana d’Alboraia, acollirà demà, dilluns, la festa que rememora el “miracle dels peixets” en la desembocadura del barranc del Carraixet, lloc on, segons la tradició popular, es va produir l’aparició d’unes formes sagrades en la boca d’uns peixos, l’any 1348.

La missa, que se celebra tradicionalment el dilluns següent a la solemnitat de Pentecosta, tindrà lloc demà, a les 12 hores, en la també coneguda com a “ermita dels peixets”, ha indicat el rector José Vicente Olmos.

Així mateix, en la missa, i en la festa en general, està previst que participen “centenars de veïns d’Alboraia i de localitats pròximes que, prèviament realitzaran un romiatge des del poble i que, després de l’eucaristia, compartiran un menjar de germanor a l’entorn de l’ermita”, ha afegit.

D’altra banda, la comunitat parroquial de La nostra Senyora de l’Asunción ha commemorat aquest cap de setmana el 125 aniversari de l’Adoració Nocturna, amb la celebració d’una processó amb les seues banderes, una missa i exposició del Santíssim en la parròquia, una processó pels carrers i una vigília adoració nocturna.

“Miracle dels peixets”

Segons arreplega la tradició, en 1348 un sacerdot va portar una arquella amb les sagrades formes a un morisc moribund d’Almàssera, que depenia eclesiàsticament de la parròquia d’Alboraia. En creuar el barranc del Carraixet el sacerdot va caure del cavall i va perdre les formes consagrades en l’aigua.

Davant aquest succés, els veïns, en la seua cerca, van anar a la desembocadura i van veure com tres peixos -segons la tradició d’Alboraia-, o dues -segons la d’Almàssera-, sostenien en les seues boques les formes i li les donaven al capellà. Davant aquell fet, “el poble d’Alboraia va promoure processons i la construcció, en el lloc on van aparèixer, d’una ermita sobre la qual es va construir, en 1907, l’actual ermita marinera”.

Per part seua, Almàssera va construir la seua parròquia dedicada al Santíssim Sagrament dos anys després de l’ocorregut, així com una capella, dita ´la Capella del Miracle dels Peixets`, en el lloc en el qual van caure les formes sagrades.

Aquesta tradició també explica l’existència de tres peixos en l’escut municipal d’Alboraia, i de dos peixos, en l’escut d’Almàssera. A més, totes dues localitats celebren el Corpus Christi setmanes després de la solemnitat litúrgica i fora de l’Octava, el primer diumenge de juliol en el cas d’Alboraia, i el quart diumenge d’agost, a Almàssera, per dispensa papal després del ´Miracle dels Peixets`.