Coneix la transformació de Patraix de “poble a barri”

0
764

El dilluns 30 de setembre va tenir lloc a la Sala Alfons el Magnànim del Centre Cultural de la Beneficència, la presentació de la segona edició del llibre d’història de Patraix, ‘Patraix: de poble a barri’. L’acte va ser amenitzat amb l’actuació musical de Patraix All Star.

Després d’esgotar-se la primera edició del 2003 i de seguir amb la recopilació documental, l’Associació de Veïns va decidir tornar a editar-ho millorant la versió anterior, amb la col·laboració de la Diputació de València.

Sota la coordinació del seu vicepresident de Cultura, Santiago Mosses, va tornar a convocar als tres autors del llibre original, l’arqueòleg Víctor Algarra, el filòleg Carles Barquero i l’historiador Javier Mozas. Una de les novetats amb les quals compta aquesta edició és la incorporació de les il·lustracions d’inici de cada capítol, a càrrec de coneguts il·lustradors valencians com Tete Chumi, Lalo Kubala, Lídia Calç, Ada Sinache, Elías Taño, Txemacan o Barbiturikills, encapçalats pel premi Nacional Paco Roca, autor de la portada.

El llibre ha sigut reestructurat en quatre grans blocs Territori, Història, Urbanisme, i Folklore, subdividits en capítols per a una lectura més dinàmica i divulgativa. Els antics camins, séquies i els seus carrers; cases antigues, alqueries i edificis destacats; un repàs a la història des del seu hipotètic origen romà fins a finals del segle XX; les festes tradicionals de Patraix.

I com no, en aquest últim bloc és on s’engloba el capítol dedicat a les Falles de Patraix. L’autor fa un breu repàs una a una les comissions de la demarcació, les seues fites principals amb les seues falles i activitats destacades. En aquesta ocasió, s’ha ampliat amb la incorporació d’informació d’altres comissions falleres que han desaparegut, inclòs la seua insígnia. I sobretot, el descobriment per part de Javier Mozas d’una falla més antiga que la primera coneguda fins a aqueix moment, plantada en la plaça de Patraix l’any 1929.