Crespo denúncia la falta de cartell anunciador de les Falles en Fitur

0
649

“Comienza FITUR, la Fira del Turisme més important a nivell nacional, i les Falles de València, declarades Festa d’Interés Turístic Internacional des de 1980, i el primer any declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, estaran presents sense cartell, ni imagen”, hi ha assenyalat Félix Crespo.

“Cuando va finalitzar el termini de presentació de candidatures el passat 17 de novembre, en data de hui, desconeixem quan es presentarà públicament el cartell més important i internacional que representa la imatge de la Festa de les Fallas”.

Resulta sorprenent com en les bases de la convocatòria per a esta edició de 2017 han desaparegut les “Fases de la Convocatoria”, on es fixaven els terminis per a cada tràmit fins a la seua presentació pública.

“Es una mostra més de la falta de transparència i ocultisme en un concurs administratiu públic i un exemple de com es convoquen unes bases i organitza un concurs “a la mida” i “dirigit”.

DECLARACIONS RIBÓ SOBRE FALLES EN FITUR

“Sorprén d’una manera especial que l’Alcalde Ribó descobrisca ara les Falles com a element de “cohesió i integració social i com a espai per a la convivència i enriquidor del diàleg” -segons hi ha assenyalat en Fitur-, “quan estes virtuts es vénen practicant pel col·lectiu faller fa desenes d’anys. Vesprada s’ha adonat de la importància del col·lectiu faller sustentant la festa més important de la ciutat i que li ha fet passar de ser el tutor de la Intifalla a lloar una festa, que no s’havia molestat ni a acostar-se a ella per a conéixer-la per dins. Només li resta aconseguir que el seu Regidor de Festes assimile eixos conceptes de diàleg, tolerància i integració i es pose a treballar per unir i harmonitzar un col·lectiu faller que ha aconseguit fracturar, trencar i enfrontar fins al punt d’aconseguir que haja sigut reprovat per primera vegada en la història de les Falles un President de JCF com a crítica cap a la seua nefasta gestión”, ha declarat Félix Crespo després de conéixer la intervenció del Sr. Ribó.

INEXISTÈNCIA CARTELL FALLES 2017 EN FITUR

El regidor del Grup Municipal Popular, Félix Crespo, ha denunciat hui que “a un mes del començament de la celebració de les Falles de València 2017 amb el seu tradicional Cridà, declarades Festa d’interés Turístic Internacional des de 1980 i Patrimoni de la Unesco, no tenen cartell ni imatge i, lògicament, no s’han pogut publicitar, ni difondre des del punt de vista turístico”.

Hi ha assenyalat Crespo, “que esta improvisació, incompliment i irresponsabilitat, després de dos mesos del fi del termini de la presentació de candidatures al “Concurso de Cartell i la imatge gràfica dels Falles de València 2017″, no està ajudant a la imatge que fins al moment s’havia traslladat de les Falles de València a nivell internacional, màximament el primer any que han sigut declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO”.

Crespo ha recordat que ja l’any passat el Sr. Fuset incomplia les seues pròpies bases de convocatòria, quan en les mateixes s’assenyalava que la presentació pública seria del 16 al 20 de novembre de 2015, i esta es va produir el 20 de gener de 2016, a un mes del començament de les Falles. La novetat d’enguany és que directament han eliminat els terminis i fases del concurs, i a un mes del començament de les Falles seguim sense conéixer la data de presentació pública.

Crespo ha explicat que “la falta de transparència ja és una constant en la gestió i accions de govern del Sr. Fuset, una vegada més s’oculta tota la informació sobre un concurs administratiu i públic de la importància del Cartell per a les Falles, que com és lògic en qualsevol concurs ha d’anar reflectit en les seues bases de convocatòria”.

Igualment, ha exigit al Sr. Fuset que “dé explicacions sobre els motius d’este retard en la publicació del cartell més important i internacional que representa la imatge de les Festes de les Falles, màximament quan es va anunciar als autors del mateix el passat 23 de desembre, més d’un mes del fi del termini de presentació de candidaturas”.

Crespo ha volgut recordar les pròpies declaracions del Sr. Fuset el 20 de gener de 2016, on deia en referència al cartell “que era recomanable traure-ho ara de cara a FITUR 2016, ja que en Nadal l’atenció està centrada més en els torrons i els regalos” i una declaració més pròxima del passat 27 de desembre on afirmava, referint-se a FITUR 2017, que “los cartells de Falles no han de guardar-se en un calaix sinó que han de complir una funció molt important. Amb ells promocionem la nostra festa”.

Crespo ha denunciat que “el Sr. Fuset considera este concurs com el seu joguet, amb el que fa i desfà, sense respectar les mínimes normes administratives, de dret a la informació i transparència i la pèrdua d’oportunitat de promocionar en tots els àmbits i el major temps possible la festa gran de la ciutat. Els experiments en el seu ja coneguda mala gestió només estan portant a un fiasco, com en este cas, de la divulgació de la festa de les Falles, a través de les seues cartells i imàgens”.

Crespo ha finalitzat indicat que “és important i interessant recordar que en els concursos públics convocats pels anteriors equips de govern, a més de conéixer-se el cartell públicament en el mes de novembre, la concurrència als mateixos de dissenyadors, dibuixants, estudiants, etc, per exemple, va ser per a les Falles de 2014 de 78 projectes i per a 2015 de 69, la nova fórmula imposada pel Sr. Fuset va aconseguir atraure a 37 projectes per a les Falles de 2016 i per a esta edició de 2017 han sigut 24 els projectes presentats, és molt considerable la disminució de participació en un concurs que era percebut com el més atractiu”.