Com és l’origen de la Fallera Major?

0
510

Javier Mozas (Arxiu de la JCF)

La creació de la figura de la Fallera Major naix de la confluència de dos fenòmens. D’una banda, en l’elecció i Exaltació de la Regina dels Jocs Florals que celebra la institució valencianista Lo Rat Penat des de l’any 1879. I d’altra banda l’elecció dels concursos de misses a Espanya a partir de 1929.

En els anys successius de 1929 i 1930, van ser triades respectivament Senyoreta Espanya, a les valencianes Llavor Samper i Elena Pla. L’èxit de la bellesa de les valencianes, va animar al Comitè Central Faller per a crear la figura de la Reina de les Falles per al següent exercici, 1931.

Cada comissió fallera va presentar una candidata a un concurs celebrat al juliol, on desfilaven amb vestit de nit per una passarel·la en Vivers. Un jurat havia de valorar la quantitat de suports, aplaudiments i vítores de cada candidata, i fer una preselecció. La Reina de les Falles 1931 va ser Ángeles Algarra, representant de la Plaça del Negret.

Per qüestions de nomenclatura respecte a la recent creació de la II República, se li va canviar el nom al càrrec, passant a dir-se Bellesa Fallera en 1932, i definitivament Fallera Major des de 1933.

D’aquesta manera, la dona va entrar definitivament en les comissions falleres, en una etapa democràtica on va haver-hi fins i tot les primeres comissions exclusivament femenines, altres mixtes, i dones presidents.