Descobrint Scachs d’amor i l’origen valencià dels escacs

0
612

L’increïble història del naixement dels escacs moderns a València, tan real com desconeguda per a un gran nombre de valencians, serà sobre la qual giren enguany les “II Jornades Culturals” organitzades per la falla TIO PEP. Compromesos amb la cultura popular i festiva valenciana, des de la Falla Tio Pep hem volgut posar el nostre granet d’arena en la divulgació i difusió de l’origen valencià dels escacs moderns i per a això, el divendres dia 18, comptarem amb la companyia de la persona que millor coneix la història del naixement dels escacs moderns: l’escriptor i historiador dels escacs José Antonio Garzón. L’endemà, dissabte 19 i en horari matinal, arribarà el moment d’eixir a practicar i descobrir el fascinant món del rei dels jocs, amb motiu del torneig per a escolars que tindrà lloc en la plaça de la Reina. El divendres 25 continuarem amb la presentació d’esbossos de les nostres falles per a 2017, on de nou els escacs valencians, l’origen del qual es remunta al segle XV, protagonitzarà el guió de la nostra falla gran i serà l’eix vertebrador de tot el monument.

Cal recordar que en 1475 València, indiscutible capital comercial i cultural de la Corona d’Aragó i una de les ciutats més importants d’Europa, vivia la seua època daurada. En este context, tres poetes valencians van escriure un bell poema al·legòric titulat Scachs d’amor, on descriuen per primera vegada el moviment de la Reina o Dama en el joc dels escacs. Francí de Castellví, Bernat Fenollar i Narcís Vinyoles, que així es deien els tres literats, promouen i legislen la nova forma de jugar, els escacs de la dama, les regles dels quals són les que s’utilitzen actualment. València és, sens dubte, el bressol dels escacs modern.

Així mateix, i dins també de les II Jornades Culturals, celebrarem amb una exposició de fotos i documents el 75 aniversari de la primera falla d’especial que es va plantar en la plaça de la Reina en 1942. Les jornades continuaran el cap de setmana següent i junt amb la presentació dels esbossos de les falles, conclouran el diumenge 27 amb els “balls al carrer” i la representació d’un bateig d’època per part del “Grup de Danses” de la falla i un nombrós grup de fallers.

L’exposició de fotos, la xarrada i la presentació d’esbossos tindran lloc en el Casal Faller Tio Pep, situat en el carrer Ambaixador Vich 20, cantó Sant Irene. El torneig d’escacs i els “balls al carrer” seran en les places de la Reina i la Mare de Déu respectivament.

HORARI JORNADES CULTURALS TIO PEP:

Divendres 18 de novembre: 20:00h. Inauguració exposició fotogràfica”1942-2016. 75 anys de la primera falla d’especial”. 20:45h. Xarrada: “Origen i difusió dels escacs moderns: l’immarcescible llegat valencià” a càrrec de l’historiador dels escacs José Antonio Garzón. Dissabte 19 de novembre: 11:30h. I Torneig d’escacs “Tio Pep” en la plaça de la Reina. Divendres 25 de novembre: 21:00h. Presentació d’esbossos falles 2017.
Diumenge 27 de novembre: 11:30h. Balls al carrer i representació d’un bateig d’època en la plaça de la Mare de Déu.