La comissió fallera més jove de València mira cap als orígens de la festa amb la seua proposta per a l’exposició del ninot

0
624

La comissió Montesa-Dr. Marañón, l’última de les comissions registrada en la Junta Central Fallera fa solament un any, porta a la exposició del ninot “El comú nombre o”

La comissió fallera Montesa – Dr. Marañón, més coneguda com Nou Patraix, porta a l’exposició del ninot que s’inaugura aquesta vesprada “El comú nombre o”, obra de l’artista faller Juanjo García amb la intenció que els visitants de l’exposició rebutgen pel seu forat les coses que no els agraden de les festes falleres. Nou Patraix, malgrat ser l’última de les comissions inscrites en la Junta Central Fallera de València, fa així un homenatge als orígens de la festa amb un element present en el popular “Cant de l’estoreta velleta”.

Amb solament un any de vida, els senyals d’identitat de la nova comissió Nou Patraix estan molt marcades. La seua aposta pel monument i la tradició els ha portat a presentar en aquest exercici un ninot molt particular. Es tracta d’una recreació del que podria ser el “comú nombre o”, present en una de les cançons més antigues de les Falles “El cant de l’estoreta velleta”. A la fi del segle XVIII principis del XIX compte la tradició que els xiquets recorrien les cases dels seus barris de porta en porta a la recerca d’andròmines per a realitzar una foguera encara que fóra una “estoreta velleta per a la falla de Sant Josep, el tio Pep? Mes que seguisca la tapadora del comú nombre o?”

El “comú” fa referència als excusats de l’època situats en els patis de les cases. Amb el ninot, la comissió pretén, a més de fer un homenatge als orígens de la festa, realitzar una acció interactiva en la qual els visitants de l’exposició puguen fotografiar-se asseguts en “el comú”. Les fotos es poden penjar en Facebook, Twitter i Instagram etiquetant a ComuNouPatraix. Una selecció de les millors s’imprimiran i formaran part del monument faller de la comissió.

A més, l’escena tindrà a la disposició del visitant una llibreta i bolígrafs perquè les persones que ho desitgen puguen escriure les seues queixes o aspectes que no els satisfan de les festes falleres i rebutjar-les pel forat de el “comú”. “Són temps de molta tensió dins del món de les Falles per açò cercàvem arreplegar totes les queixes en el nostre ninot perquè el foc purificador acabe amb tot açò el dia de la cremà i puguem tenir més tranquil·litat en els pròxims exercicis”, explica Miguel Ángel López Moragón president de la comissió.

“Estoreta velleta” lema del monument infantil
A més del ninot indultat, el monument infantil de Nou Patraix, obra de l’artista José Luis Platero i el lema del qual és “Estoreta velleta” és un altre dels homenatges d’aquesta jove comissió a la tradició fallera.