La dolçaina i el tabal, el duet del folklore valencià

0
656

La dolçaina y el tabal conforman el dúo más extendido de

La dolçaina i el tabal conformen el duet més estès de tot el folklore valencià. Dos instruments inseparables i essencials per a la interpretació de lesalbaes, les danses de carrer o balls de plaça, les cercaviles… Pocs són els esdeveniments que no compten amb el seu característic i peculiar so, que dóna l’avís i flama a la festa mitjançant melodies populars.
Sobre la seua importància, ressorgiment parla el president de la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabalaters, Juanjo Trilles, en el programa de ‘Vive las Fieste¡as’, de 7 Televalencia. Trilles destaca la labor que s’està duent a terme des del col·lectiu, que enguany compleix 20 anys, i reconeix que la dolçaina i el tabal’ ocupen, actualment, el lloc que els corresponen, especialment quant a reconeixement en matèria de formació per als seus intèrprets: els músics.

De fet, cada vegada estan més presents i són més nombrosos en quasi totes les comarques de la geografia valenciana amb la creació del que es coneix com colle’, amb un total de 38 en la província d’Alacant, 36 en la província de València i 16 en la província de Castelló.

Trilles ho deixa clar durant l’entrevista i assegura que moltes vegades “no li donem importància al que tenim a casa”. No obstant açò, incideix que des de la federació “estem implicats en la recuperació de les tradicions dels nostres pobles”; al mateix temps que parla d’un major suport des de l’administració pública.