La falla Plaza Doctor Collado homenatja al mestre dolçainer Joan Blasco amb una gran tabalà popular

0
317

L’acte tindrà lloc aquest diumenge 12 de març a les 12 hores en la plaça Doctor Collado.

Allí tindrà lloc una ‘tabalà popular’ amb dolçainers arribats de tota la Comunitat, els quals realitzaran un cercaviles que envoltarà la Llotja i tindrà el seu final en la plaça de l’Ajuntament.

La Falla Plaza del Doctor Collado homenatjarà aquest diumenge 12 de març a una persona que ho ha donat tot per la cultura valenciana en general i per la dolçaina en particular, a Don Joan Blasco Ribera, Mestre Dolçainer.

Per al nostre barri té un significat molt especial la figura del mestre, el so del seu dolçaina allà pel mes de febrer ens ha posat sempre la pell de gallina ja que suposava que les Falles estaven prop de celebrar-se.

Amb la seua intervenció en la inauguració de l’Exposició de Ninot en la porta de la Llotja ens feia sentir l’arribada la festa abans que a la resta de la població. Sempre hem percebut el so de la dolçaina com alguna cosa festiu, lúdic, però som sabedors de la importància que té l’instrument en la cultura valenciana, la lluita per part de Joan perquè la dolçaina entrara en el conservatori de música va ser el punt de partida perquè es prenguera més de debò la professió de músic dolçainer.

Per açò, com continuació de la tabalà popular organitzada per l’Ajuntament als pocs dies de la defunció del mestre el 9 de març del passat any, i amb el consentiment exprés del fill del Maestro, Francisco Blasco Calvo, Paco Blasco, i amb la col·laboració del Consistori, presentem un projecte que farà que futures generacions esdevenidores recorden al Maestro en una data tan assenyalada, com merescut homenatge a qui fóra el percussor definitiu de la riquesa cultural que la dolçaina aporta a la cultura valenciana.

Així, es convocarà a tots els dolçainers i tabaleters de la Comunitat Valenciana, per mitjà de la Federaciò Valençiana de Dolçainers i Tabaleters. La concentració s’efectuarà en la plaça del Doctor Collado a les 12.00 hores, on es realitzarà una ‘tabalà popular’. Posteriorment i en cercaviles a ritme de cavalcada se li donarà la volta a la Llotja i en la porta que dóna a la plaça del Mercat Central es farà un homenatge a qui des de xicotet va donar a conèixer primer amb la percussió i posteriorment amb la dolçaina les melodies típiques valencianes en aquest edifici. El cercaviles a ritme de Cavalcada seguirà per l’avinguda María Cristina i carrers Sant Vicent i Sang fins a la plaça de l’Ajuntament, que serà envoltada per a finalitzar en la façana principal de l’edifici consistorial.

Breu història del Mestre Dolçainer

Nascut a Torres-Torres en 1928, la seua vida professional es desenvolupa a València, ciutat on va viure. Iniciat en el tabalet es passa a la dolçaina on destacaria pel seu treball en la recuperació i creació de la primera metodologia, recollida en el mètode de dolçaina de 1981, dedicat a aprendre a tocar l’instrument tradicional, la qual cosa li va valdre el reconeixement de Pare de la Dolçaina Moderna, mestre de l’escola municipal de dolçaina de valència a mitjan anys 70.

Unificador de l’afinació de la dolçaina, la qual cosa es podria denominar com l’acció més destacable de Blasco, ja que sempre es trobava en les seues contínues actuacions per totes les poblacions amb dolçaines afinades en diferents tons, la qual cosa dificultava tocar una parella o en colla.

Finalment estableix l’afinació en Sol, tal com coneixem ara el so del dolçaina i en el taller de Vivó (Sogorb) on comença a produir l’instrument. Igualment, a causa de la seua activitat per la Comunitat, d’escola en escola, de cercaviles en cercaviles, comença a vendre-les i distribuir-les.

‘El Mestre’ àlies guanyat a pols per qui recupere l’ofici de dolçainer en un moment clau. Una concessió imprescindible perquè avui gaudi d’una salut de ferro pel que fa a la quantitat i qualitat de la música tradicional valenciana, on destaca per sobre de tot la dolçaina com a reina de la melodia tradicional.