La regularització de les mascaretes provoca un nou assot al sector de la indumentària valenciana

0
574
Carla García, actual FMI de València, lluint una de les mascaretes confeccionades amb tela de fallera

Després de la crisi provocada pel coronavirus les indumentàries valencianes s’han vist obligades a cercar alternatives per a poder sostenir els seus negocis. Les mascaretes de tela que, s’han convertit en part de la nostra indumentària, han sigut el sector triat per aquestes empreses per a poder reconvertir-se. No obstant això, l’arribada d’una nova intenció de regulació d´aquestes per part del govern provoca, una vegada mes, un dur colp per a la indumentària valenciana.

El 13 d’octubre de 2020 el Ministeri de Consum va anunciar la seua intenció de reforçar els controls sobre les mascaretes de tela, que hauran de complir uns requisits més exigents quant al seu etiquetatge, publicitat i control “amb la finalitat de garantir que la població siga conscient de la seua finalitat i característiques”. En aquest sentit, el Govern reforçarà els requisits d’etiquetatge d’aquests productes, incidint sobre la veracitat de les característiques que indiquen informació sobre rentades i pèrdua d’eficàcia. Així mateix, es prohibirà la utilització d’inscripcions, signes, anagrames, dibuixos o indicacions que puguen donar lloc a engany sobre el tipus de màscara que el consumidor està adquirint.

Aquesta situació afecta, de nou, a desenes d’empreses d’indumentària valenciana que després de la cancel·lació de les falles, han vist molt difícil complir amb la nova normativa proposada pel govern, deixant-les així fora de joc. Un altre atac més de les diferents administracions a aquest sector valencià tan autòcton que exigeix, almenys, un mínim d’atenció perquè coneguen les seues necessitats. Per tant, el sector no solament s’ha vist obligat a reinvertir-se sinó també a homologar el seu nou mercat, el de les mascaretes, per a complir amb la possible normativa governamental.

Després d’una cerca, només hem pogut trobar una única empresa, relacionada amb aquest sector, que compta amb el certificat d’homologació per a repartir mascaretes per a les comissions falleres o col·lectius. De moment, segons hem pogut saber, Amparo Gálvez és l’única de moment botiga d’indumentària valenciana capaç de sobreviure a la normativa del govern, esperem que molt pronte se sumen més.