L’Ajuntament de València incrementarà la gestió de neteja i residus per a les Falles 2020

0
229

La quarta reunió de la Mesa de Diàleg de les Falles, presidida pel regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Pere Fuset, i amb la participació del regidor de Neteja de l’Espai Públic i Gestió Sostenible de Residus Urbans i vicealcalde, Sergi Campillo, ha servit per presentar als representants del col·lectiu faller i de les associacions veïnals i empresarials el primer pla estructurat de neteja i gestió de residus per a la celebració de les Falles de 2020.

Entre les novetats principals hi haurà un reforç important de la neteja en les zones on es detecte la pràctica de botellots i una major presència de lavabos i urinaris químics per facilitar al màxim el comportament cívics de totes les persones que disfruten les Falles i de tot el conjunt del veïnat de la ciutat. “Volem que les Falles siguen el més sostenibles possible, també pel que fa a la neteja dels carrers i a la gestió dels residus, fomentant el reciclatge i minimitzant la seua producció”, ha explicat Campillo, qui ha destacat alhora que l’Ajuntament compta “amb la complicitat de les comissions falleres, cada vegada més conscienciades en sostenibilitat, però que al mateix temps necessiten informació i les ferramentes oportunes per fer bé la seua tasca”.

El pla presentat inclou diversos servicis addicionals de neteja i recollida de residus durant les Falles: substitucions de contenidors en zones inaccessibles com ara a l’Eixample i unes altres, per illes de contenidors de recollida selectiva, ampliació del servici de papereres en les zones de major afluència ciutadana i turística, amb papereres-contenidor de 120 litres adossades a les existents; reforç de neteja per a zones amb botellot, amb contenidors de vidre, envasos i reforç de papereres; senyalització i instal·lació de lavabos i urinaris públics i planificació exhaustiva dels servicis de neteja i recollida en grans esdeveniments i aglomeracions.

Tot açò estarà acompanyat per diverses campanyes de comunicació i conscienciació ciutadana: una carta a les falles amb una guia pràctica de l’Àrea d’Ecologia Urbana per a unes Falles sostenibles; la Gran Reciclà, de l’Ajuntament i Ecovidrio per arreplegar envasos de vidre; dotació als casals fallers de poals-papereres per a reciclatge interior de vidre, envasos, paper-cartó i orgànica, en zones on ja està implantada la seua recollida selectiva; la campanya Ara Pots Pujar el Reciclatge durant la setmana fallera a l’entorn de la Plaça de l’Ajuntament durant les mascletades, i l’establiment de punts verds d’informació.

D’altra banda, es preveu fixar l’hora màxima de neteja de revetles, sopars i altres esdeveniments festius per part dels promotors abans de les 8.00 h. del matí següent. A més, els llocs de venda ambulants, com a mercats ambulants o parades de venda i/o consum d’aliments, hauran d’estar equipats de papereres de selectiva per a fomentar i facilitar el reciclatge, així com mantindre la neteja del seu entorn de tot tipus de residus i de taques en els paviments de voreres i calçades. D’altra banda, la sol·licitud de contenidors metàl·lics per a restes de cendres de sopars i focs en la via pública haurà de realitzar-se abans del pròxim 25 de febrer.