Les Falles 2018 presenten deu punts clau

0
601

El decàleg d’aquestes Falles 2018

Les Falles de València afronten la seua recta final embolicades en un clima d’extrema seguretat pel nivell d’alerta terrorista però confiades a complir les altes expectatives turístiques i econòmiques d’enguany, mentre despleguen el seu ventall de tradicions per a tornar a ser el centre de totes les mirades.

Atempta als designis meteorològics, la festa fallera no ha escapat al moviment reivindicatiu feminista, que ha celebrat una vaga el Dia Internacional de la Dona en ple mes faller, i enguany per primera vegada serà una dona, Reyes Martí, l’encarregada de disparar la Nit del Foc i l’última mascletà, la de San José.
En aquest context, les Falles 2018 presenten deu punts clau, que són els següents:

1.- Seguretat. L’alerta 4 antiterrorista i els atemptats de Barcelona han extremat les mesures de seguretat i, al costat de més controls i obstacles mòbils dissuasoris, algunes estacions de metro tancaran en moments puntuals i augmenten les vies d’evacuació en entorns de grans aglomeracions com la plaça de l’Ajuntament, que acull les mascletaes, i el barri de Ruzafa, on es concentren zones d’il·luminació i falles de la secció Especial.

2.- Dona. La protagonista indiscutible de la festa però enguany més encara per haver coincidit al març, mes faller per excel·lència, la vaga feminista contra la bretxa salarial convocada el Dia Internacional de la Dona Treballadora.

És tradició que la mascletà d’aqueix dia la dispare una dona i enguany, per primera vegada, serà Reyes Martí qui execute els espectacles pirotècnics més emblemàtics: el castell de la Nit del Foc del 18 i la mascletà final de San José.
3.- Turisme. La coincidència dels tres dies finals de les Falles amb cap de setmana i dilluns auguren un ple hoteler i s’estima que els cinc dies grans de les festes un milió de visitants prendran els carrers de la ciutat per a viure la música, la pólvora i l’art que embolica a les Falles.

4.- Meteorologia. És la gran espasa de Dàmocles dels fallers, sempre atents al cel perquè el tradicionalment incert clima d’aqueixos dies, que igual deixa pluja o vent -el major enemic dels monuments fallers- que un sol lluent siga benèvol amb les Falles. L’Agència Estatal de Meteorologia anuncia, sobretot, vents de ponent que poden ser forts i que de fet ja van causar aquest diumenge la caiguda d’una falla en ple muntatge.

5.- Tràfic. És el principal contratemps de la vorágine fallera que porta a tallar centenars de trams de carrers, amb el consegüent caos circulatori que açò genera i que és un dels principals quebraderos de cap per als valencians que han de treballar els dies de Falles per zones on es planten monuments, carpes o casals fallers.

6.- Artistes fallers. És el seu enginy i sàtira feta art el que es desplega per tots els racons de la ciutat en els quasi 770 monuments fallers que esperen la seua ineludible cita amb el foc, però no han esquivat la crisi i han hagut de reinventar-se ensenyant a alts executius a fer una falla com a teràpia antiestrés o llogant les seues naus per a desfilades i altres actes.
7.- Pirotècnia. Les Falles són sinònim de pirotècnia, amb les dinou mascletaes com a acte diürn més emblemàtic i els castells de focs artificials com l’espectacle pirotècnic més espectacular a les nits, però a més les despertaes amb les quals els fallers desperten als veïns cada dia les protagonitza el tro de bac, un petard autòcton sense metxa que s’explota contra el sòl, i aquest mes s’obri la **veda al tret de petards en zones autoritzades, amb els xiquets deslligats com a intrèpids pirotècnics.

8.- Tradició. En les Falles de València es conjuga la tradició de sectors tan artesanals com la indumentària, amb vestits de diferents èpoques, o la música de les bandes i els grups folklòrics que amenitzen cada acte amb altres més tradicions més quotidianes com la gastronomia, en la qual la xocolata amb xurros o bunyols és el rei a l’hora de reposar forces per a mitigar el cansament.

9.- Lèxic faller. La festa compta amb un vocabulari propi que ha de conèixer qui vulga submergir-se en elles, com la Crida, amb les quals arranquen oficialment, els ninots o les figures que reflecteixen la sàtira en els monuments, la plantà en què es munten els monuments, les famoses mascletaes, o la Cremà que posa el colofó a la festa amb la crema de les falles.

10.- Foc. És la raó de ser de les Falles. El colofó de la festa és el seu idil·li amb el foc per a cremar tot el treball d’un any, alguna cosa incomprensible per a molts forans, però que per als valencians simbolitza la purificació i la renovació amb la qual ressorgeixen de les seues cendres per a donar la benvinguda a la primavera i a les Falles de l’any següent.