Els gremis d’artesans fallers i fogueres s’uneixen per a superar la crisi del COVID- 19

0
690

Els tres Gremis de la Federació -València, Borriana i Alacant s’uneixen per a tractar la problemàtica actual de les Falles i Fogueres del 2020 i 2021, davant el llarg confinament ampliat successivament la falta d’informacions sobre aquest tema i la incertesa i ansietat generades.

Aquesta setmana passada s’han produït diferents accions negatives per al col·lectiu, entre elles, la decisió d’algunes juntes locals falleres de no cremar les Falles enguany i deixar-les per al 2021, la qual cosa posa en dubte la signatura per a l’any vinent.

La Federació de Gremis es va reunir d’urgència en la Generalitat València el passat 11 de març de 2020, aconseguint el compromís del President Ximo Puig, per a traure les Falles del carrer i dels tallers fins a la nova data de la plantà. Encara que, el tancament per confinament va parar de colp aqueix trasllat, i ara, començant l’activitat, després d’una setmana de contactes frustrats, hem aconseguit el compromís imminent de la retirada de les Falles guardades en els tallers, com comunicar-nos ahir mateix, #això sí, amb prioritats i temps d’espera, ja que, ara mateix, hi ha pocs mitjans disponibles.
La Directiva Gremial del Gremi d’Artistes Fallers de València i la Federació de Gremis tubiemos aqueixa jornada una altra reunió amb l’Ajuntament de València, la lnteragrupación de Falles de València i les Federacions d’Especial, Primera A, Enginy i Gracia i Experimentals per a establir dates alternatives de cara a la celebració de les Falles i obtenir ajudes econòmiques per a pal·liar la falta d’ingressos, al no realitzar-se les Falles 2020 com a tal.

En tal reunió, el Regidor de Cultura Festiva Carlos Galiana va manifestar la seua voluntat de finançar el 100% del pressupost declarat del monument 2020, per a pal·liar el perjudici econòmic que a les comissions els anava a causar l’ajornament de la Festa. Aqueix 100% es reparteix en un 25% corresponent a la falla de 2021 però sobre la base del declarat en la falla de 2020 i que es cobraria al febrer-març 2021, un 37,5% addicional que es cobrarà en uns dies, sumant totes dues quantitats un 62,5% del declarat en 2020 i que està garantit, la resta fins a arribar al 100% s’obtindria de fons europeus, autonòmics o de Diputacions però encara no es pot garantir.

En la reunió d’avui, hem decidit fer el present document conjunt, marcant les actuacions a dur a terme per tots els tres Gremis, màximament, davant l’inquietant dubte i rumors de la no celebració i per tant, l’atur de la seua construcció o falta de pagaments i la cancel·lació de les Falles i Fogueres 2020.

1°- Continuar amb els contactes amb els sectors de la Festa, en primer Iugar la lnteragrupación de Falles de València i tancar d’una vegada la contractació de les Falles del 2021, especialment a la ciutat de València, atès que les comissions començaran a obtenir en breu finançament per a això, marcant dates de lliurament i segellament de contractes, deixant per a decisions del Govern Autonòmic i Ajuntament de València la plantà i la cremà de les Falles ja realitzades en data per definir, independentment de la creació de les noves. Tot això pendent de la seua consulta amb les agrupacions.
2°- Recaptar informació de les juntes locals falleres, que han optat per no plantar enguany les falles realitzades, per a intentar que coordinen formes de contractació que asseguren el treball del sector dels artistes per a l’any vinent, amb possibilitats de realitzar en una o dues temporades les Falles del 2022, assegurant els pagaments.
3°- Establir contactes amb les tres diputacions provincials, per a exposar-los el problema i intentar crear línies de subvenció, perquè les Falles d’aqueixes juntes locals falleres tinguen liquiditat i puguen no baixar pressupost en els pròxims dos exercicis.
4°- Continuar les converses, ja iniciades, amb Presidència de la Generalitat Valenciana i amb la Directora General de Cultura, per a cercar altres ajudes del Govern de l’Estat i d’Europa, per a crear línies de subvenció tant per a les comissions, com per als artistes fallers i foguerers, a fi de pal·liar els problemes per falta de liquiditat. Intentar crear, per part seua, una Coordinadora de Juntes Locals de Falles i Fogueres a nivell de la Comunitat Valenciana, per a reglar d’alguna manera, tots els diferents criteris que existeixen.