Multitudinaria dansà fallera

0
515

235 parelles de 51 comissions falleres, 12 més que el 2018

La Plaça de la Mare de Déu va tornar a omplir-se amb un dels actes més importants de la tradició valenciana: la Dansà. En concret, el divendres 10 de maig a les 23 hores va ser el torn dels grups de danses de les comissions falleres majors que, a més, havien participat en els Balls al Carrer. Este era un dels requisits per a les quatre parelles per comissió que van omplir este emblemàtic escenari valencià. El sector més nombrós va ser Rascanya, amb set grups de ball participants, pertanyents a set comissions falleres.

Per descomptat, en l’acte van participar tant la Fallera Major de València, Marina Civera, com la seua Cort d’Honor, coronant un total de 235 parelles de 51 comissions falleres. Una edició en què les parelles van mostrar els seus dots en la modalitat de balls de comptes i que va reunir a 12 falles més que l’any passat. A més, durant tot el cap de setmana de festivitat de la Mare de Déu dels Desemparats, la plaça en el seu honor llueix un tapís que fa referència a la VI centenari de la mort de Sant Vicent Ferrer, amb motius florals i decoratius.

Un cap de setmana que compta, en total, amb quatre dansaes a ritme de tabal i dolçaina. Per entendre-ho cal remuntar-se als seus orígens, que recauen en un ball popular que se celebrava a la plaça dels pobles. Es compon, generalment, d’una eixida, les danses i un final. Segons la tradició, a més, durant unes melodies les parelles es canvien entre si per formar una cadena i mostrar així la bona convivència. Un ball en el qual els dansaors també fan evolucions o passos com a demostració de la seua destresa. Quan la dolçaina dóna l’avís del final, comença una mena de competició entre la resistència dels músics i l’agilitat dels ballarins.

Una tradició que va començar a realitzar-se a la Plaça de la Mare de Déu dins dels actes celebrats en honor a la Mare de Déu dels Desemparats i que, el 1992, es va coronar amb la creació de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana. Des de llavors, la presència de les Falleres Majors de València i les seues Corts d’Honor va començar a ser rellevant.

Fotografies: Armando Romero