Sant Antoni Abad torna a deixar patent el seu poder de convocatòria a Turís

0
365

Un any més la festa de Sant Antonio Abad ha deixat patent el seu poder de convocatòria en una festa de les més populars del calendari local. A Turís són nombrosos els actes que se succeeixen amb la col·laboració colce a colce entre Ajuntament i parròquia.

Així, ja el divendres a la vesprada la imatge del sant va ser conduïda al dosel preparat per Vicenta Soler en la seua casa. Tot seguit va tenir lloc l’entrada de pins per tot el centre del poble fins a la Plaça de la Constitució on immediatament començava la construcció de la tradicional foguera per part de la brigada municipal davant l’expectant mirada dels veïns.

En la vesprada del dissabte la Reina de les Festes, Carolina Algarra, era l’encarregada de prendre foc a la gran pira davant centenars de veïns que també aconseguirien entrar en calor amb la mistela que repartia la cort d’honor.

El diumenge el rector de la localitat, Cristóbal Castells, quasi va aconseguir batre el récor d’utilització d’aigua beneïda perquè va escampar quantitats ingents per a beneir no solament els tradicionals rotllos (més de 3000 s’han confeccionat enguany) sinó als milers d’animals amb els seus amos que van passar per davant del sant.

Gossos i gats de totes les grandàries, races i colors; tortugues; ocells; peixos, … Una fauna variada que va oferir tot tipus d’estampes. La més divertida, sens dubte, la dels quatre xiquets tirant de l’ase que no volia avançar. I la més majestuosa la que oferien cavallistes i carruatges amb bells tiratges de fins a cinc egües.

Com tots els anys la fi de festa va arribar amb la paella geganta que consistori i Caixa Turís organitzen per als veïns i que en aquesta ocasió va arribar fins als 1.200 comensals.