Sant Valerià homenajea el trenecito en el 125 aniversario de su legada en Torrent

0
124

La comissió realitza una mirada retrospectiva des del punt de vista històric, arquitectònic i faller sobre aquest mitjà de transport i va presentar el seu llibret amb els articulistes que han col·laborat

La Falla Sant Valerià ha desvetllat un dels seus secrets millor guardats, el llibret d’aquest any: tot un homenatge per als nostàlgics del trenet i per als amants de la història de la capital de l’Horta  Sud. La proposta tracta del 125 aniversari de l’arribada del trenet a la ciutat de Torrent. A partir de la inauguració dels tallers de trens i tramvies de FGV a la nostra ciutat fa uns mesos, la comissió ha pensat que era el moment de realitzar una retrospectiva sobre aquest mitjà, que al seu torn coincideix amb aquest aniversari.

Per a això, el llibret fa un repàs de la seva història singular. Es fa una regressió des del punt de vista històric i on s’apunta a la necessitat d’un museu catalogat de trens i tramvies, així com ressalta l’interès arquitectònic i de conservació de les parades de tren/metre del nostre terme. Però el llibret també ofereix una des del punt de vista faller: falles que han tractat la temàtica del tren o el tramvia, l’evolució i crítica d’aquest tipus de transport en el monument faller, o les falles de Torrent que han tractat aquest tema en les seves creacions. Des del punt de vista social la falla tracta el tercer bloc amb la història de les comissions falleres relacionades amb personal ferroviari (València i Xàtiva) o la importància per a la festa del primer tren faller en 1927 per difondre la festa fins a l’arribada de MetroValencia.

La comissió de l’eixample ha comptat amb la col·laboració d’experts en la matèria, com Joan Luis LLop, maquinista jubilat i membre de l’Associació d’Amics del Ferrocarril; Iván Esbrí (membre de la Adef), Joan Castelló (periodista de l’agència Efe i membre de la Adef), Tomàs Roselló (arquitecte i investigador local), Carles Andreu Fernandez (expert en comunicació i falles), Juanjo García (artista faller), Rafa Tortosa (director del Verí del Foc) i Aitor Sánchez (membre de la Comfet). Per la seva banda, el contingut infantil fa un repàs a les millors lectures de viatge amb tren i les visites protocol·làries de la comissió. La portada i disseny ha estat realitzada pel torrentino Eugenio Simó, qui ha plasmat en la seva coberta un viatge en el temps: des del primer trenet en blanc i negre, fins al color de l’actual Metre València.

Els representants de la comissió, Ana M. García, Miguel Ángel Atienza i Lluis Berto, es van encarregar de desvetllar el llibret i de fer lliurament als col·laboradors de cada exemplar. La comissió agraeix a tot l’equip de secretària, de publicitat i anunciants l’esforç realitzat a dur a terme aquest projecte. L’any passat la falla va aconseguir en primer premi en el concurs de llibrets de Torrent, amb una proposta multidisciplinària sobre el Gulliver, a nivell arquitectònic, paisatgístic, històric i faller.