Tarjeta roja a Fuset en l’última Assemblea de Presidents

0
589

L’última Assemblea de Presidents de l’any va comptar amb la presència de la Fallera Major de València 2017 i la seua Cort d’Honor.

Una Assemblea “calenteta” que es va allargar fins a la 1:30 hores i en la qual els Presidents van ratificar l’afirmació que “les Falles seran el que vullguen els fallers”.

Tant és així, que per tercera vegada en un any -des de desembre de 2015 fins a la nit d’ahir-, els Presidents de falla van deixar ben clar, per una àmplia majoria, que desitgen que els versos que lloen a les Falleres Majors de València els seguisca escrivint la persona que guanye el concurs de llibrets Bernat i Baldoví, organitzat per Lo Rat Penat.

Del total de 183 vots emesos, 119 van votar a favor d’aquesta opció i 57 es van decantar per crear un nou concurs en Junta Central Fallera, tal com proposava la directiva, a través del com un jurat sense distinció de “sensibilitat lingüística” triara un poeta. Va haver-hi 4 vots nuls i 3 en blanc.

Per tant, Empar Cabrera tornarà a realitzar els versos de les Falleres Majors de València.

El Regidor de Cultura Festiva i President de JCF, Pere Fuset, va recordar que aquesta decisió és vàlida per a enguany, ja que aquest tipus de concursos, com playbaks, betlems i en este cas versos, es revisen cada edició.

D’altra banda els Presidents també van decidir que els jurats de falla realitzen un curs nou amb el temari preparat per la nova Delegació de Falla de JCF.

Les propostes eren mantenir les bases anteriors (40 vots), fer que el jurat realitze un nou curs amb el temari creat enguany (95 vots) i la tercera opció era que després d’aquest curs hagueren d’aprovar o passar un examen (39 vots).

Finalment, Fuset, va anunciar que quan es cremen les falles 2017, començarà una ronda de converses amb tots els agents festius per a abordar la conveniència de la celebració d’un Congrés Faller, es veurà en quins termes i s’estudiaran les condicions de la convocatòria.

LA POLÈMICA ESTÀ SERVIDA

La temperatura en la sala va pujar quan es va obrir el debat entre els Presidents i la directiva de JCF sobre els versos del llibre faller. Presidents a favor i en contra de mantenir els versos del Premi Bernat i Baldoví, o de crear un nou concurs des de Junta, es van enredar en una dialèctica -més política que fallera- que va ocupar la major part de l’Assemblea.

Miquelo García, directiu de la Falla Bilbao, va indicar que no es creia que la qüestió de fons fóra democràtica sinó política i fins i tot va indicar a Fuset “que li han d’estar oprimint molt des d’a dalt”.

Des de la Falla Poeta Alberola-Totana van explicar que votar aquest assumpte podia ser una oportunitat per a les persones que escriuen en llengua valenciana però que no han tingut ocasió de fer llibres fallers.

En Isabel la Catòlica opinaven que els 113 anys de trajectòria del concurs de Lo Rat Penat mereixien un respecte i el seu president Rafa Ferrando va afegir que igual que en el Cant de L’Estoreta “ningú fa un concurs alternatiu al de la Plaça de l’Arbre, tampoc caldria fer-ho dels versos”.

Joan Ramírez, de la Falla Del Regne, va indicar que no està ben portar una alternativa de concurs sense haver consensuat les bases, i va recordar als presents que en l’Assemblea de 2015 els presidents ja van deixar clar el que volien.

Per la seua banda Fuset va reivindicar que la línia roja era respectar la pluralitat lingüística i va avançar que estudiarà distanciar la celebració dels plens i les assemblees perquè els Presidents puguen rebatre aquests temes en les bases falleres.