VOX acusa l’Ajuntament de mentir sobre l’inici de la licitació de la rehabilitació de la Casa-Museu de les Roques

0
169

El portaveu de VOX a l’Ajuntament de València, Pepe Gosálbez, ha acusat el govern municipal de “mentir” sobre l’inici de la licitació de la rehabilitació de la Casa-Museu de les Roques, “quan no disposava de pressupost per a les obres”, i sobre la data del seu tancament al públic. La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de València va anunciar divendres passat, 7 de maig, l’aprovació de l’inici del procediment de licitació per a la seua rehabilitació per un import de 325.560,85 euros, però la Regidoria de Gestió de Recursos, que dirigeix Luisa Notario, ja havia anunciat en un comunicat de l’11 de març l’inici de la licitació, fa ja dos mesos.

L’endemà, 12 de març, el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, i la mateixa Luisa Notario van anunciar en les seues xarxes socials el començament de la licitació indicant de manera literal “Hui comença la licitació de l’obra per valor de 325.560,85 euros i un plaç d’execució de sis mesos” i “ara comença el procés de licitació per a la rehabilitació”, respectivament.

En aqueixa mateixa nota de premsa, Notario afirmava que la Casa de les Roques s’havia tancat al públic en 2019, però el Museu va ser tancat al novembre de 2018. Per a Pepe Gosálbez, “avui comprovem que el Govern municipal ha portat a la Junta de Govern Local l’aprovació de l’inici de la licitació, quasi tres anys després del tancament al públic del Museu de la Roques i dos mesos després de les mentides, demostrant una vegada més el nul respecte que aquest Govern té per la conservació del patrimoni arquitectònic i cultural dels valencians”.

L’edifici, una joia del patrimoni valencià, custòdia les Roques i les Águilas, entre altres imatges històriques, que participen en la festivitat i processó del Corpus **Christi, que data del segle XV, i que ha patit diverses reformes i restauracions al llarg de la seua història, sent l’última, inclosa la seua ampliació, en 2006.

No va ser fins a novembre de 2019, un any després de la clausura, quan l’Ajuntament va encarregar, a través d’un contracte menor (per un import de 12.397,92 €), la redacció del projecte “Redacció del projecte bàsic i d’execució de les obres de rehabilitació de la Sala de les Roques del Museu del Corpus”. El 9 de gener de 2020 es va sol·licitar a la Comissió Tècnica de Patrimoni que informara sobre la intervenció de rehabilitació que es pretén efectuar sobre l’edifici, en tenir un nivell de protecció 2, i el 16 de gener la Comissió va dictaminar favorablement la intervenció, sense que l’Ajuntament realitzara cap tramitació més fins avui. “L’Ajuntament presumeix ara després d’abandonar l’edifici durant quasi tres anys i permetre que arribara a l’estat en el qual es troba”, ha criticat Gosálbez.

Més del doble del pressupost inicial

En els pressupostos municipals per a aquest 2021 es van pressupostar només 130.000 € per a la rehabilitació de la Casa de les Roques, partida inclosa en el Servei d’Arquitectura i Serveis Centrals Tècnics, no en Cultura Festiva, però finalment es destinaran, després de l’aprovació de la Junta de Govern Local, 325.560,85 euros, més del doble del pressupost inicial.

El regidor de VOX ha denunciat que “és d’enorme gravetat que l’Ajuntament mentira conscientment i anunciara al març l’inici de la licitació, quan coneixia perfectament que no es disposava de la dotació pressupostària necessària per a iniciar-lo”. Des de VOX assenyalen que ha sigut el mes d’abril quan s’ha produït la modificació de crèdit per l’import que manca, “segons hem pogut comprovar en l’últim estat d’execució corresponent al mes d’abril”. Gosálbez ha eixit en defensa de l’Associació de Amics del Corpus i ha criticat a Compromís: “Amb aquestes greus mentides només demostren el poc respecte que a aquest govern li mereixen la festivitat del Corpus, l’Associació de Amics del Corpus i els valencians en general”.