El Casal Bernat i Baldoví entrega els seus premis

0
622

La nit del dimecres 31 de maig tingué lloc en el Saló del Museu del Gremi d’Artistes Fallers la Gala d’Entrega dels premis que el Casal Bernat i Baldoví va concedir a les Falles de l’eixercici de 2017, i que enguany fan la quarta edició.

L’acte fon presidit per les Falleres Majors de Valéncia de 2017, Raquel Alario i Clara Parejo, acompanyades per la Vicepresidenta de JCF Estefania de Julio. Estigueren també presents el Vicedecà de la RACV, Daniel Sala, el president de l’Associació d’Escritors en Llengua Valenciana, Ricart Folgado, representants de l’Interagrupació de Falles, aixina com d’algunes Agrupacions, representants del Gremi d’Artistes Fallers, representants de la Federació de Falles en Especial Ingeni i Gràcia, representants dels Grups Municipals del PP i C’s de la Ciutat de Valéncia i mijos de comunicació.

L’acte va discórrer envoltat d’un ambient faller i valencianiste en un saló ple de gom a gom. Dirigit per Manolo Andrés Zarapico com a presentador, s’inicià en unes paraules reivindicatives del President del Casal Bernat i Baldoví, Òscar Rueda, qui incidí en la llabor que realisa l’associació en promoció de la llengua valenciana, la sàtira, la crítica, el llibret i el cadafal com a punts centrals de la festa. Rueda reivindicà també una major ajuda i protecció al colectiu faller, que és qui fa possible que es mantinguen vives unes tradicions seculars que han fet possible la declaració de la nostra festa com a Patrimoni de l’Humanitat. En acabant del seu discurs foren cridades a l’escenari les Falleres Majors de Valéncia per al repartiment de Distincions i Premis.

Enguany 150 Falles foren mereixedores de la Distinció Flama, per una correcta cartelleria en valencià be de la Falla gran, l’infantil o les dos. Un número que aumenta cada any.
La gran participació de llibrets escrits íntegrament en valencià per a les Distincions Purna va fer que en lloc de les 20 previstes inicialment s’incrementara a 30 el seu número.

A continuació se passà al repartiment dels premis establits:

PREMI ALMODÍ A L’ESCENA REIVINDICATIVA VALENCIANA
“Pantomima financera”, de Vicent Martinez Aparici per a la falla Sant Vicent – Periodiste Azzati

PREMI GARROFA A LA CRÍTICA
1. Regne de Valéncia – Duc de Calàbria
2. Santiago Rusiñol – Comte Lumiares
3. Fra Pere Vives – Bilbao – Maximilià Thous

PREMI GARROFA INFANTIL A LA CRÍTICA
1. Poeta Asins – Alegret – Puçol (Els Jovenils)
2. Molinell – Alboraya
3. Passeig de l’Albereda – Avinguda de França

PREMI EL MÒLE A L’ARTÍCUL D’INVESTIGACIÓ EN EL LLIBRET
1. El Charco (Catarroja). “Ferrando II, l’últim Trastàmara”, de Joan Romero i Moya.
2. L’Albufera (Catarroja). “L’història del tebeo valencià”, d’Ampar Orellano.
3. Ex-Aequo per a les comissions:
Santa Maria Micaela – Martí L’Humà. “Orígens del cine valencià”, de Josep Ynat i Marqués.
Mare de Deu de la Cabeça – Jose Maria Mortes Lerma. “La seda en Valéncia”, de Maximino Gómez i Emilia Bertolín.

Mencions especials a les comissions Plaça Espanya, Francesc Climent – Uruguai – Marqués de Bellet i Regne de Valéncia – Ciscar

PREMI RENAIXENÇA A L’US DE LA LLENGUA VALENCIANA DURANT L’EIXERCICI FALLER
Premi Renaixença: L’Albufera (Catarroja)
Accèssit premi Renaixença: Pl. Verge de Lepanto (Castellar)

PREMI A LA MILLOR DICCIÓ EN EL CONCURS DE TEATRE EN LLENGUA VALENCIANA
Santa Maria Micaela – Martí L’Humà, grup infantil, per la representació de l’obra “Atra de princeses”.

En acabar el repartiment de Premis i l’interpretació de nostre Himne va concloure este acte que cada volta convoca a un més numerós públic faller.